Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Justitieminister Henriksson deltar i det informella ministermötet för EU:s rättsliga och inrikes frågor i Zagreb

Justitieministeriet
23.1.2020 9.32
Pressmeddelande

EU-ländernas justitie- och inrikesministrar träffas på det informella ministermötet som ordnas under Kroatiens EU-ordförandeskap den 23-24 januari i Zagreb. I rättsliga frågor företräds Finland av justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Under mötet ska ministrarna diskutera bl.a. framtiden för EU:s område med frihet, säkerhet och rättvisa.

- Det är glädjande att se att Kroatien fortsätter diskussionen om framtida rättsliga och inrikes frågor och betydelsen av de gemensamma värderingarna. Dessa hörde till prioriteringarna också under Finlands EU-ordförandeskap. Vi måste fortsätta det målmedvetna arbetet för att stärka rättsstatsprincipen, genomföra EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna, förebygga hatretorik och bekämpa korruption, säger Henriksson.

Vid mötet diskuteras dessutom frågor som är viktiga med tanke på den praktiska verksamheten inom rättsområdet, såsom möjligheterna att stärka EU-kompetensen hos rättsliga aktörer samt att underlätta samarbetet inom det europeiska rättsliga nätverket på privaträttens område. Henriksson träffar också Tysklands justitieminister Christine Lambrecht i samband med mötet.

Mer information:

Niklas Mannfolk, minister Henrikssons specialmedarbetare, tfn 050 306 3990, [email protected],

Eeva Aittoniemi, enhetschef, EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 0295 150 170, [email protected]

Sivun alkuun