Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson: Oikeusvaltion kehittäminen on varmistettava

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 11.5.2022 13.51
Tiedote

Meillä tulee olla riittävä valmius suomalaisen oikeusvaltion kehittämiseen – mikäli tarpeen niin myös perustuslain tasolla. Arvioin, että seuraavalla hallituskaudella tulee ajankohtaiseksi harkita perustuslakiin tehtävien muutosten tarvetta, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi tänään Säätytalossa pidetyssä oikeusvaltioselvityksen julkistamistilaisuudessa.

Henriksson korosti, että oikeusvaltiossa keskeistä on kansalaisten ja yritysten luottamus oikeuksiensa toteutumiseen ja luottamus demokraattisiin instituutioihin. 

– Kansalaisten ja yritysten on voitava luottaa sekä lainsäädäntöön että oikeusprosesseihin. Oikeusvaltioperiaate, perus- ja ihmisoikeudet ja demokratia kulkevat käsi kädessä. Nämä tukevat ja tarvitsevat toisiaan. Työtä on tehtävä näiden kaikkien kolmen yhteiskunnan ydinarvojen eteen, Henriksson sanoi. 

Henriksson kertoi, että oikeusministeriössä on käynnissä oikeudenhoidon selonteko, jossa yhdistyvät oikeusvaltioajattelu ja luottamus. Selonteon on määrä valmistua tämän vuoden loppupuolella. Sen antaman kokonaiskuvan pohjalta päätöksentekijöille muodostuu ajantasainen ja kokonaisvaltainen tieto oikeudenhoidon tilannekuvasta, toimintaedellytyksistä ja kehityssuunnista.

– Myös EU:ssa on edistettävä näitä arvoja kokonaisvaltaisesti, jotta vahvistetaan EU:n yhtenäisyyttä, hyväksyttävyyttä ja uskottavuutta sekä jäsenvaltioiden välistä luottamusta. EU on oikeusyhteisö, jossa oikeusvaltion kunnioittaminen on ehdoton edellytys. 

Henriksson painotti, että Venäjän sota Ukrainassa korostaa entisestään yhteisten arvojen ja kansainvälisen yhteistyön merkitystä.

– Yhteisistä arvoista on pidettävä huolta ja niitä on vahvistettava jo ennen kriisitilanteita ja myös kriisin aikana. Vahvat yhteiset arvot luovat kriisinkestävyyttä ja edesauttavat sääntömääräistä kansainvälistä yhteistyötä, Henriksson sanoi.

Lisätietoja: erityisavustaja Anita Westerholm, p. 0295 150 051, [email protected]

Sivun alkuun