Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson: Suomalaista oikeusvaltio-osaamista tarvitaan kansainvälisesti

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 27.10.2022 10.48
Tiedote

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus. Sotatoimien tietoinen kohdistaminen siviileihin ja siviilikohteisiin on sotarikos. Sota on myös hyökkäys kaikkia arvojamme vastaan. Vastauksemme hyökkäykseen on arvopohjamme päättäväinen puolustaminen ja vahvistaminen, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson painotti tänään Helsingin yliopiston Oikeusvaltiokeskuksen järjestämässä Oikeusvaltiopäivässä.

Henriksson sanoi, että Suomi, EU-maat ja laajempi kansainvälinen yhteisö tekevät töitä sen eteen, että Venäjän sotarikolliset saadaan vastuuseen teoistaan Ukrainassa. Suomella täytyy myös olla valmiutta lähettää suomalaista oikeusvaltio-osaamista kansainvälisiin tehtäviin.

– Suomi panostaa täysimääräisesti oikeusvaltiotyöhön. Oikeusvaltio-osaamisellamme voidaan edistää rikosvastuun toteutumista kaikkein vakavimmista kansainvälisistä rikoksista ja vahvistetaan oikeusvaltiorakenteita sekä demokratian ja ihmisoikeuksien toteutumista siellä, missä tukea tarvitaan. 

Oikeusvaltiollisuuteen kuuluu myös uhrien oikeuksista ja suojelusta huolehtiminen. 

– Venäjän hyökkäyssota jättää jälkeensä suuren joukon uhreja ja erittäin haavoittuvassa asemassa olevia. Heitä on myös sotaa paenneiden naisten ja lasten joukossa. On tärkeää, että heitä autetaan ja että olemme valppaana muun muassa kohonneen ihmiskauppariskin äärellä, Henriksson muistutti.

Lisätietoja: erityisavustaja Oscar Byman, p. 0295 161 176, [email protected]

Sivun alkuun