Hoppa till innehåll
Media

Justitieminister Henriksson: Finländsk rättsstatskompetens behövs internationellt

justitieministeriet
Utgivningsdatum 27.10.2022 10.48 | Publicerad på svenska 27.10.2022 kl. 10.57
Pressmeddelande

– Rysslands invasion av Ukraina är en grov kränkning av den internationella rätten. Att medvetet anfalla civila människor och civila mål är en krigsförbrytelse. Kriget är också ett angrepp mot alla våra värderingar. Vår reaktion på attacken är att målmedvetet försvara och stärka vår värdegrund, betonade justitieminister Anna-Maja Henriksson vid Rättsstatsdagen i dag. Den ordnas av Rättsstatscentret vid Helsingfors universitet.

Henriksson sade att Finland, EU-länderna och det större internationella samfundet arbetar för att krigsförbrytarna i Ryssland ska ställas till svars för sina gärningar i Ukraina. Finland måste också ha beredskap att sända finländsk rättsstatskompetens till internationella uppdrag.

– Finland satsar fullt ut på rättsstatsarbetet. Med den finländska rättsstatskompetensen kan man främja realiserandet av straffansvaret för de allvarligaste internationella brotten och stärka rättsstatsstrukturerna samt tillgodoseendet av demokratin och de mänskliga rättigheterna där stöd behövs. 

Till rättsstatligheten hör också att sörja för offrens rättigheter och skydd. 

– Rysslands anfallskrig mot Ukraina lämnar efter sig ett stort antal offer och personer i mycket sårbar ställning. Detta gäller också kvinnor och barn som flytt kriget. Det är viktigt att hjälpa dem och att vi är på vår vakt bland annat inför den förhöjda risken för människohandel, påminde Henriksson.

Ytterligare information: Oscar Byman, specialmedarbetare, tfn 0295 161 176, [email protected]

Tillbaka till toppen