Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson vastaa ministeri Räsäselle: Karkotusasioiden käsittelyn nopeuttaminen edellyttää sisäministeriön lainsäädäntötoimia

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 12.3.2015 13.55
Tiedote

Ministeri Päivi Räsänen on tiedotteessaan 11.3.2015 vedonnut oikeusministeri Anna-Maja Henrikssoniin karkotusten täytäntöönpanon nopeuttamiseksi. Lisäksi ministeri Räsänen on todennut, että karkotuslainsäädäntö on vanhentunutta.

- On hyvä huomata, että ulkomaalaislaki, joka sisältää säännökset henkilön karkottamisesta, kuuluu sisäministeriön hallinnonalaan, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Vuonna 2014 hallinto-oikeuksissa ratkaistiin ulkomaalaisasioita yhteensä 3630. Korkeimmassa hallinto-oikeudessa puolestaan ratkaistiin 1094 ulkomaalaisasiaa. Vuonna 2014 hallinto-oikeuksissa ratkaistiin yhteensä 162 ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa 63 karkotusasiaa.

Keskimääräinen käsittelyaika hallinto-oikeuksissa karkotusasioissa vuonna 2014 oli 9,6 kuukautta ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa karkotusasioiden keskimääräinen käsittelyaika oli 7,1 kuukautta.

Hallinto-oikeuksissa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa käsitellään yhteensä yli 30 000 asiaa vuodessa ja eri asiaryhmiä on yli 300. Asiat käsitellään vireilletulojärjestyksessä, ellei kiireellistä käsittelyä ole säädetty lainsäädännössä.

- Oikeusministeriö ei voi antaa riippumattomille tuomioistuimille ohjeita asioiden käsittelyjärjestyksestä. Jos karkotusasioiden käsittelyä halutaan nopeuttaa lainsäädäntötoimenpitein, tulee sisäministeriön itse käynnistää lainsäädännön uudistamishanke mahdollisimman pikaisesti, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Otto Andersson, puh. 02951 50255

Anna-Maja Henriksson Päivi Räsänen
Sivun alkuun