Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson: Venäjän sotarikosten täytyy loppua

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 13.10.2022 16.58
Tiedote
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja komissaari Didier Reynders

– Venäjän tietoiset sotatoimet ukrainalaisia siviilejä ja siviilikohteita vastaan ovat sotarikos. Niiden täytyy loppua. Näistä järkyttävistä rikoksista täytyy joutua vastuuseen. EU ja laajempi kansainvälinen yhteisö yhdistävät voimiaan entisestään. Seisomme vahvasti Ukrainan puolella, painotti oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tänään Luxemburgissa EU-maiden oikeusministerikokouksessa.

– EU on asettanut ennennäkemättömän kovat pakotteet Venäjää vastaan. On äärimmäisen tärkeää, että pakotteet pannaan toimeen yhtenäisesti ja tehokkaasti. Myös rikosoikeudella on tässä sijansa. Odotan komissiolta lainsäädäntöehdotusta yhteisten pakotteiden rikkomisen kriminalisoinnista EU-tasolla.

Ministeri Henriksson nosti esiin myös kohonneen ihmiskaupan riskin Euroopan unionin alueella. 

– Ukrainasta pakenee pääosin naisia ja lapsia, ja heillä on suuri riski joutua ihmiskaupan ja muun hyväksikäytön uhriksi. Olemme tunnistaneet riskin ja otamme sen vakavasti. Ihmiskaupan torjunta vaatii väsymätöntä työtä sekä kansallisesti että yli valtionrajojen. Suomessa viranomaiset ovat tiivistäneet yhteistyötä ihmiskaupan ehkäisemiseksi.

EU-maiden oikeusministerit keskustelivat lisäksi oikeusvaltioperiaatteen toteuttamisesta. Esillä oli oikeusalan koulutus ja sen vaikutus oikeusturvaan sekä perusoikeuksien turvaaminen kriisiaikoina. Kokouksessa kuultiin myös tilannekatsaukset neuvotteluista EU:n ympäristörikosdirektiivin uudistamiseksi ja reilu vuosi sitten toimintansa aloittaneen Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) toiminnasta. 

Ministeri Henriksson tapasi kokouksen yhteydessä Hollannin oikeusturvaministeri Franc Weerwindin, jonka kanssa Henriksson keskusteli oikeusalan EU-agendalla olevista ajankohtaisista asioita.

Lisätietoja: 
erityisavustaja Silja Borgarsdóttir Sandelin, p. 0295 150 116, [email protected]

yksikönpäällikkö Eeva Aittoniemi, EU- ja kansainväliset asiat, p. 0295 150 170, [email protected]
 

Sivun alkuun