Hoppa till innehåll
Media

Justitieminister Henriksson: Rysslands krigsförbrytelser måste upphöra

justitieministeriet
Utgivningsdatum 13.10.2022 16.58
Pressmeddelande
Justitieminister Anna-Maja Henriksson ja kommissionär Didier Reynders

– Rysslands avsiktliga anfall mot ukrainska civila och civila mål är en krigsförbrytelse. De måste upphöra. De som är ansvariga för de fruktansvärda brotten måste ställas till svars. EU och det internationella samfundet kommer att förena sina krafter ytterligare. Vi står orubbligt på Ukrainas sida, betonade justitieminister Anna-Maja Henriksson vid EU-ländernas justitieministermöte i Luxemburg i dag.

– EU har infört exceptionellt hårda sanktioner mot Ryssland. Det är ytterst viktigt att sanktionerna genomförs samstämmigt och effektivt. Också straffrätten har en roll i detta. Av kommissionen förväntar jag mig ett lagstiftningsförslag om kriminalisering av brott mot gemensamma sanktioner på EU-nivå.

Minister Henriksson lyfte också fram den ökade risken för människohandel inom Europeiska unionen. 

– Det är i huvudsak kvinnor och barn som flyr från Ukraina, och de löper stor risk att bli offer för människohandel och annat utnyttjande. Vi har identifierat risken och tar den på största allvar. Arbetet mot människohandel kräver outtröttliga insatser både nationellt och över statsgränserna. I Finland har myndigheterna intensifierat sitt samarbete för att förebygga människohandel.

EU-ländernas justitieministrar diskuterade dessutom iakttagandet av rättsstatsprincipen. Ett annat tema under mötet var den rättsliga utbildningen och hur den påverkar rättssäkerheten samt tryggandet av de grundläggande rättigheterna i kristider. Ministrarna fick också en lägesbild av förhandlingarna om EU:s direktiv om miljöbrott och om verksamheten vid Europeiska åklagarmyndigheten (EPPO), som inledde sin verksamhet för drygt ett år sedan.  

I samband med mötet träffade Henriksson Nederländernas minister med ansvar för rättsskyddsfrågor, Franc Weerwind. De diskuterade aktuella EU-frågor på det rättsliga området.

Ytterligare information: 
Silja Borgarsdóttir Sandelin, specialmedarbetare, tfn 0295 150 116, [email protected]

Eeva Aittoniemi, enhetschef, EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 0295 150 170, [email protected]
 

Tillbaka till toppen