Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeriö ohjeistaa turvallisesta äänestämisestä korona-aikana

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 15.4.2021 10.26
Tiedote

Oikeusministeriön vaalisivuilta vaalit.fi löytyy nyt äänestäjille ohjeita turvalliseen äänestämiseen korona-aikana. Kuntavaaleja koskevat ohjeet on valmisteltu yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Sivuston tarkoituksena on jakaa helppolukuista tietoa turvallisista vaalijärjestelyistä korona-aikana. Kasvomaskin ja käsidesin käyttö on tärkeää samoin kuin kahden metrin turvavälin säilyttäminen äänestettäessä. Vaalivirkailijat valvovat turvallisuutta äänestyspaikalla ja neuvovat ohjeiden noudattamisessa.

Sivustolla kerrotaan äänestäjän henkilöllisyyden tarkastamisesta. Vaalivirkailija voi pyytää äänestäjää poistamaan kasvomaskin lyhyesti henkilöllisyyden toteamiseksi. Vaalivirkailijoiden ja äänestäjien välissä on suojapleksi.

Hengitystieoireisia ja lääkärin määräämässä karanteenissa olevia äänestäjiä varten on suunniteltu erityistoimenpiteitä äänestyksen mahdollistamiseksi. Äänestäjät voivat kysyä neuvoa erityisjärjestelyistä oman kuntansa keskusvaalilautakunnalta.  

Vaalit.fi-sivustolla myös ohjevideoita

Ohjeita löytyy oikeusministeriön vaalisivustolta, vaalien sosiaalisen median kanavista (Twitter ja Facebook) ja julisteina äänestyspaikoilta. Tietoa on saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja pohjoissaameksi.

Oikeusministeriö on tuottanut lisäksi videoita, joissa kuvataan äänestämistä vaalihuoneistossa kasvomaskien ja suojapleksien kanssa. Videot löytyvät oikeusministeriön youtube-kanavalta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Äänestäjille lähetetään ohjeita äänestämisestä korona-aikana myös äänioikeusilmoituksen liitteenä. Äänioikeusilmoituksen liite on tehty suomeksi ja ruotsiksi.

Aineistoja tarjotaan kuntien ja median käyttöön

Aineistoja tarjotaan kuntien ja median käyttöön. Valmiit aineistot sosiaaliseen mediaan ja julisteita varten löytyvät valtioneuvoston kuvapankista.

Koronatilanne voi vaihdella eri puolilla maata

Jos paikalliset terveysviranomaiset antavat äänestämiseen liittyvistä järjestelyistä tiukempia ohjeita, niitä noudatetaan oikeusministeriön antamien ohjeiden sijaan.


Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen, puh. 0295 150 127, [email protected]
Erityisasiantuntija Laura Nurminen, puh. 0295 150 008, [email protected]
Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, puh. 0295 150 128, [email protected]


Ohjeita turvalliseen äänestämiseen kuntavaaleissa korona-aikana
Oikeusministeriön vaalisivusto Vaalit.fi

Oikeusministeriön YouTube-kanava

Valmiit aineistot kuntien ja median käyttöön voi ladata valtioneuvoston kuvapankista

Sivun alkuun