Hyppää sisältöön
Media

Osakehuoneiston hallintaanottoa koskevien tiedoksiantojen toimittamista helpotetaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 27.6.2024 13.40
Tiedote

Asunto-osakeyhtiölain muutokset mahdollistavat osakehuoneistojen hallintaanottoon tarvittavien tiedoksiantojen toteuttamisen myös silloin, kun asiakirjojen tiedoksianto ulkomaille ei ole mahdollista. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa asunto-osakeyhtiölain muutokset perjantaina 28.6.2024.

Asunto-osakeyhtiölain päivittämisellä halutaan puuttua asunto-osakeyhtiöiden häiriötilanteisiin sekä helpottaa asuntojen hallintaanottoa. Muutoksella on lisäksi tarkoitus varmistaa, ettei hallintaanottopäätöksen tiedoksiantoon ulkomaille kuluva aika johda päätöksen tehottomuuteen.

Osakehuoneiston hallintaanotto edellyttää varoituksen ja yhtiökokouksen päätöksen tiedoksi antamisen osakkeenomistajalle. Hallintaanoton täytäntöönpano saattaa edellyttää myös häätöasiassa annettavan haasteen tiedoksiantoa. Osakehuoneistojen hallintaanotto ei toisinaan onnistu, jos tiedoksiantoja ei voida toimittaa ulkomaille. Erityisesti Itä-Suomessa on ollut ongelmia tiedoksiantojen toimittamisessa Venäjälle. Tästä seuraa haittaa asunto-osakeyhtiöille, joiden on tarpeen käyttää hallintaanottoa keinona puuttua osakkeenomistajan tai asukkaan rikkomuksiin.
Lakiuudistuksen on tarkoitus tulla voimaan 8.7.2024.

Lisätietoja: 
lainsäädäntöneuvos Markus Tervonen, p. 0295 150 558, [email protected] 
erityisasiantuntija Satu Pentikäinen, p. 0295 150 282, [email protected]

Sivun alkuun