Hyppää sisältöön
Media

Osuuskuntalaki uudistuu ensi vuoden alusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 13.6.2013 11.04
Tiedote -

Uusi osuuskuntalaki tulee voimaan vuoden 2014 alusta. Sen tavoitteena on lisätä suomalaisten osuuskuntien toimintamahdollisuuksia. Uusi laki helpottaa muun muassa osuuskunnan perustamista ja hallintoa sekä edistää jäsen- ja sijoittajarahoituksen hankintaa.

Lain voimaantulo 1.1.2014 on tarkoitus vahvistaa tasavallan presidentin esittelyssä huomenna 14. kesäkuuta. Nykyinen osuuskuntalaki kumotaan.

Osuuskuntien toimintamahdollisuuksia lisätään muun muassa vähentämällä ja keventämällä muotomääräyksiä sekä lisäämällä hallitusti sääntelyn tahdonvaltaisuutta esimerkiksi rahoitusjärjestelyjen helpottamiseksi. Osuuskuntien oikeudellisen toimintapohjan selkeyttämiseksi laissa säädetään myös useista sellaisista seikoista ja menettelyistä, jotka tähän asti ovat ilmenneet vain oikeuskäytännöstä.

Sääntelyn selkeytyminen helpottaa erityisesti pienten osuuskuntien toimintaa. Osuuskunta on jatkossa käytännössä yhtä helppo perustaa kuin osakeyhtiö, sillä yksikin perustajajäsen riittää. Nykyisen lain mukaan osuuskunnassa on oltava vähintään kolme jäsentä.

Nykyisten osuuskuntien ei uuden lain johdosta tarvitse muuttaa toimintatapojaan. Uusi laki tarjoaa lähinnä uusia vaihtoehtoja toiminnan ja rahoituksen järjestämiseen.

Lisätietoja:
Lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen, sähköposti: [email protected], puh. 02951 50220 tai 050 340 9112

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun