Hyppää sisältöön
Media

Pikaluottojen korkosääntelyn kiristämistä koskeva hallituksen esitys lausuntokierrokselle

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 25.6.2018 15.12
Tiedote

Oikeusministeriö on valmistellut oikeusministeri Antti Häkkäsen linjausten mukaisesti tiukennuksia pikaluottoja koskevaan lainsäädäntöön. Keskeinen ehdotus on, että korkokatto koskisi jatkossa kaiken suuruisia kulutusluottoja.

Nykyisin korkokatto koskee vain alle 2000 euron suuruisia kulutusluottoja.

 -Terveemmät pelisäännöt ovat kaikkien osapuolten etu pikavippimarkkinoilla. Kulutusluottomarkkinat ovat muuttuneet viime vaalikaudella tehdyn muutoksen jälkeen yhä isompia luottoja tarjoaviksi. Kulutusluottoja koskevassa lainsäädännössä tulee huomioida kaikki kulutusluotot niiden suuruudesta riippumatta. Tämän muutoksen tarkoituksena on tukea vastuullisen rahoitusalan toimintaedellytyksiä, toteaa oikeusministeri Antti Häkkänen.

Nykyinen todelliseen vuosikorkoon perustuva korkokattomalli korvattaisiin uudenlaisella korkokattomallilla. Ehdotettu malli olisi kuluttajalle nykyistä ymmärrettävämpi: nostetulle luotolle perittävälle korolle oma rajansa ja muille luottokustannuksille omansa. Luoton enimmäiskorko voisi olla esimerkiksi 30 prosenttia, minkä lisäksi kuluttajalta saisi periä vähäisessä määrin muita luottokustannuksia, joiden enimmäismäärä määräytyisi luoton määrän tai luottorajan sekä luottoajan mukaan. Sääntelyn arvioidaan olevan myös nykyistä tehokkaampaa ja sen noudattamisen ja valvonnan yksinkertaisempaa. Tarkka korkokaton suuruus linjataan lausuntokierroksen jälkeen.

- Kasvavan velkaongelman taittamiseksi tarvitaan useita toimenpiteitä. Tarvitaan panostuksia muun muassa talouslukutaitoon, velka- ja talousneuvontaan ja parempaa sääntelyä rahoitusmarkkinoille. Tällä uudella sääntelyllä kohtuullistetaan ja selkeytetään kuluttajaluottojen hinnoittelua merkittävästi, toteaa oikeusministeri Häkkänen.

Lisäksi ehdotetaan, että jos luotonantaja rikkoo korko- tai luottokustannuskattoa koskevaa sääntelyä, kuluttajalta ei saisi ehdotuksen mukaan periä korkoa tai muita luottokustannuksia lainkaan. 

Suomalaisten kotitalouksien velkaantuminen kulutusluotoilla on kasvussa. - On tärkeää, että luottojen hinnoittelu on selkeää. Se estää omalta osaltaan ylivelkaantumista. Selkeistä pelisäännöistä hyötyvät myös vastuulliset luotonantajat, ministeri Häkkänen toteaa.

Ehdotus on lähetetty lausuntokierrokselle. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella.

Lausunnolle lähtenyt esitys on saatavilla lausuntopalvelu.fi -palvelussa

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Sofia Aspelund, puh. 0295 150 554, sekä 26.6. alkaen lainsäädäntöneuvos Katri Kummoinen, puh. 0295 150 226, sähköpostit muotoa: [email protected]

Antti Häkkänen
Sivun alkuun