Hyppää sisältöön
Media

Pohjoismaiden oikeusministerit sopivat ihmiskaupan vastaisen yhteistyön tiivistämisestä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 15.6.2021 18.11
Tiedote

Pohjoismaiden ministerineuvoston oikeusministeritapaamisessa keskusteltiin ihmiskaupan torjunnasta ja päätettiin yhteistyön vahvistamisesta. Ministeri Henrikssonin mukaan ihmiskaupan kohdalla on erityisen tärkeä vaihtaa tietoja ilmiöstä ja toimivista ratkaisuista.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson johti puhetta Pohjoismaiden ministerineuvoston oikeusministeritapaamisessa keskiviikkona. Virtuaaliseen tapaamiseen osallistuivat EU:n sisäasioiden komissaari Ylva Johansson, Ruotsin, Tanskan ja Islannin oikeusministerit, Norjan oikeusministeriön valtiosihteeri sekä Färsaarten ja Grönlannin edustajat.

Kokouksen pääaiheena oli ihmiskaupan vastainen työ Pohjoismaissa. Ministerit keskustelivat siitä, miten Pohjoismaat voisivat nykyistä tehokkaammin hyödyntää muiden maiden parhaita käytäntöjä ihmiskaupan torjumiseksi ja uhrien aseman parantamiseksi. 

Komissaari Ylva Johansson kertoi puheenvuorossaan komission tukevan jäsenmaita EU:n ihmiskaupan vastaisen direktiivin täytäntöönpanossa, ja ehdottavan tarvittaessa sen tarkistamista. Johanssonin mukaan ihmiskauppailmiön vakavuus ja laajuus on nyt tiedostettu ja on aika ryhtyä konkreettisiin tekoihin ja muun muassa vahvistaa maiden välistä poliisiyhteistyötä. Johansson painotti, että EU:n alueella 85% ihmiskaupasta liittyy seksuaaliseen hyväksikäyttöön, ja tämän tyyppisen ihmiskaupan uhreista 90% on naisia.

Ministerit olivat yksimielisiä siitä, että ihmiskaupan vastaisessa työssä rikoksentorjunnan täytyy olla laaja-alaista. 
- On hyvä muistaa, että ihmiskaupan torjuminen lisää kaikkien turvallisuutta ja tasavertaisuutta. Suomessa olemme nykyisessä hallitusohjelmassa sitoutuneet vahvasti ihmiskaupan vastaiseen työhön ja pyrimme parantamaan uhrien asemaa monin tavoin. Ihmiskaupan vastaisen toimintaohjelman yhtenä tärkeänä tavoitteena on, että kaikki keskeiset viranomaiset tunnistavat ihmiskauppailmiön sekä osaavat puuttua siihen, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

- Rakentamalla pohjoismaisia yhteistyö- ja tiedonvaihtoverkostoja voimme toivottavasti tehostaa ihmiskaupan torjuntaa edelleen. Meillä on Pohjoismaissa paljon opittavaa toisiltamme tässä työssä, Henriksson toteaa.

Oikeusasioiden virkamieskomitealle annettiin tehtäväksi selvittää, millaisia tarpeita yhteistyölle Pohjoismaissa on. Lisäksi sovittiin, että sihteeristö selvittää, miten ministerineuvosto voisi parhaiten tukea ihmiskaupan vastaista työtä. Näiden selvitysten pohjalta päätetään mahdollista toimenpiteistä ensi vuoden oikeusministerikokouksessa.

Oikeusministerit keskustelivat myös Covid-19-epidemiaan liittyvistä lainsäädäntömuutoksista sekä haasteista, joita liittyy vankien siirtämiseen maasta toiseen rangaistuksen suorittamista varten. 

Lue lisää hallituksen ihmiskaupan vastaisesta työstä.

Lisätietoja:
ministeri Henrikssonin erityisavustaja Niklas Mannfolk, p. +358 50 306 3990, [email protected]
erityisasiantuntija Sini Kumpulainen, p. +358 50 574 9694, [email protected] (ministeritapaaminen)
neuvotteleva virkamies Venla Roth, p. +358 295 150 011, [email protected] (ihmiskaupan vastainen työ)

Uutista on korjattu 16.6.2021 klo 17.55 komissaari Johanssonin esittämien näkökohtien osalta koskien direktiivin tarkistamista sekä ihmiskaupasta esitettyjä lukuja.

Sivun alkuun