Hyppää sisältöön
Media

Positiivista luottotietorekisteriä ja maksuhäiriömerkintöjen lyhentämistä ryhdytään valmistelemaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 9.3.2020 15.16
Tiedote

Oikeusministeriö on asettanut työryhmät valmistelemaan positiivista luottotietorekisteriä ja maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentämistä. Uudistukset ovat osa hallituksen toimia ylivelkaantumisen torjumiseksi.

Nyt asetettujen ohjausryhmän ja kahden alatyöryhmän tehtävänä on valmistella positiivisen luottotietorekisterin edellyttämä lainsäädäntö ja maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentämisen edellyttämät muutokset luottotietolainsäädäntöön. Samalla valmistellaan positiivisen luottotietorekisterin toteuttamista.

Valmistelussa selvitetään myös, voitaisiinko rekisteri ottaa käyttöön vaiheittain niin, että ainakin kuluttajaluottojen osalta rekisteri voitaisiin ottaa käyttöön kevään 2023 aikana. Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentämisen on tarkoitus tulla voimaan samanaikaisesti.

- Positiivinen luottotietorekisteri on useissa selvityksissä katsottu tärkeäksi ylivelkaantumista ehkäiseväksi keinoksi. Rekisterin avulla luotonantajat voivat arvioida henkilön maksukykyä helpommin ja luotettavammin. Näin myöskään maksuhäiriötietoja ei olisi tarpeen säilyttää yhtä pitkään kuin nykyään. Koska rekisteriin tulee ihmisten tulo- ja luottotietoja, vahva tietosuoja on ensisijaisen tärkeää, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Työryhmien toimikausi päättyy ensi vuoden marraskuun lopussa.

Positiivisen luottotietorekisterin perustaminen ja maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentäminen ovat osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman useita ylivelkaantumisen torjuntaan tähtääviä toimia.

Lisätietoja:

lainsäädäntöneuvos Tanja Jaatinen, puh. 0295 150 056, [email protected]

erityisavustaja Niklas Mannfolk, puh. 050 306 3990, [email protected]

Hankesivu

Sivun alkuun