Hyppää sisältöön
Media

Puoluelakiin muutoksia: myös muille kuin eduskuntapuolueille tulisi mahdollisuus puoluetukeen

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 22.10.2015 13.49
Tiedote
Hallitus esittää muutoksia puoluelakiin ja ehdokkaan vaalirahoituksesta annettuun lakiin. Jatkossa eduskuntapuolueen puoluetukea ei muutettaisi, vaikka puolet puolueen kansanedustajista luopuisi edustamasta puoluetta eduskunnassa. Käytännössä siis puoluetuen maksamista jatkettaisiin puolueen eduskuntaryhmän muutoksista riippumatta vaalikauden ajan. Muutos sisältyy hallitusohjelmaan. Hallitus antoi esityksensä eduskunnalle tänään 22.10.

Lisäksi ehdotetaan, että myös muut kuin eduskuntapuolueet voisivat saada puoluetukea. Puoluetukea saisivat puolueet, jotka ovat saaneet vähintään kahden prosentin kannatuksen eduskuntavaaleissa. Muutos edistäisi pienten puolueiden asemaa.

Puoluetukea saavaa puoluetta ei myöskään jatkossa poistettaisi puoluerekisteristä, vaikka se olisi jäänyt ilman kansanedustajapaikkaa kaksissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa.

Presidentinvaalien tukiyhdistyksille ilmoitusvelvollisuus

Puoluetuen käytön valvonta ehdotetaan siirrettäväksi oikeusministeriöltä Valtiontalouden tarkastusvirastolle. Presidentinvaaleissa myös tukiyhdistyksillä olisi jatkossa velvollisuus toimittaa tiedot rahoituksestaan. Ilmoitusvelvollisuus vaalirahoituksesta europarlamenttivaaleissa laajennettaisiin koskemaan myös toista varaedustajaa.

Esityksen tavoitteena on selkeyttää vaalirahoituslainsäädäntöä, lisätä vaalirahoituksen lä-pinäkyvyyttä, parantaa valvonnan puolueettomuutta ja edistää pientä kannatusta saaneiden puolueiden taloudellista asemaa.

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2016 alusta.

Muutosten taustalla on oikeusministeriön asettaman työryhmän mietintö, joka julkaistiin huhtikuussa.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Heini Huotarinen, puh. 0295 150 127, sähköposti muotoa: [email protected]

Sivun alkuun