Hyppää sisältöön
Media

Rasismin vastaisen toimintaohjelman tavoitteena yhdenvertainen Suomi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 28.10.2021 13.57
Tiedote

Rasismin vastainen ja hyvien väestösuhteiden toimintaohjelma hyväksyttiin tänään valtioneuvoston periaatepäätöksenä. Ohjelmaan on kerätty hallituksen toimenpiteet syrjinnästä vapaan Suomen turvaamiseksi.

Yhdenvertainen Suomi nimellä nyt julkaistu valtioneuvoston toimintaohjelma rasismin torjumiseksi ja hyvien väestösuhteiden edistämiseksi perustuu tilannearvioon ja tutkittuun tietoon rasismista ja sen ilmenemismuodoista Suomessa. Ohjelma pitää sisällään kahdeksan keskeistä tavoitetta sekä 52 toimenpidettä toteutettavaksi eri hallinnonaloilla vuosina 2021-2023. 

Toimenpiteillä pyritään muun muassa purkamaan yhteiskunnan eriarvoistavia rakenteita, edistämään suomalaisen työelämän monimuotoisuutta, vahvistamaan viranomaisten yhdenvertaisuusosaamista, kasvattamaan tietoisuutta rasismin eri muodoista, kehittämään rasismiin liittyvää tutkimusta sekä puuttumaan vihapuheeseen systemaattisella toiminnalla. Lisäksi toimenpiteillä luodaan edellytyksiä hyvien väestösuhteiden politiikalle paikallisesti ja valtakunnallisesti. 

Avainasemassa paikalliset toimijat

Yhdenvertaisuus toteutuu ihmisten arjessa ja sen vuoksi kunnat ovat avainasemassa luomassa yhdenvertaisia mahdollisuuksia, turvallista arkea ja luontevia kohtaamisia eri taustaisten ihmisten välillä. Rasismin vastaisessa toimintaohjelmassa painottuukin paikallistason merkitys, ja kuntia sekä muita toimijoita halutaan tukea entistä paremmin hyvien väestösuhteiden rakentamisessa ja rasismin vastaisessa työssä. 

- Määrätietoinen antirasismin ja hyvien väestösuhteiden edistäminen vahvistaa koko yhteiskunnan myönteistä kehitystä. Tämä toimintaohjelma on toteutettu yhdessä viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden sekä nuorten kanssa. Meitä kaikkia tarvitaan yhteiskunnallisen muutoksen tekemiseen, toteaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Osana pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa toteutettavan toimintaohjelman toimenpiteet rahoitetaan osin suuntaamalla olemassa olevia määrärahoja toimenpiteiden toteutukseen ja niissä voidaan lisäksi hyödyntää EU-rahoitusta. 

Tutustu toimintaohjelmaan:
Yhdenvertainen Suomi – Valtioneuvoston toimintaohjelma rasismin torjumiseksi ja hyvien väestösuhteiden edistämiseksi

Lisätietoja: 
erityisasiantuntija Katriina Nousiainen, p. 0295 150 275, [email protected]
osastopäällikkö Johanna Suurpää, p. 0295 150 534 [email protected]

Sivun alkuun