Hyppää sisältöön
Media

Rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä 1. kesäkuuta alkaen

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 20.5.2019 13.00
Tiedote

Sakkomenettelyn käyttöä laajennetaan 1. kesäkuuta 2019 alkaen siirtämällä ajokiellon määrääminen kokonaan poliisille. Muutoksen jälkeen rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä.

Voimassa olevan lain mukaan ajokielto on määrättävä käräjäoikeudessa, mikä estää sakkomenettelyn käytön rattijuopumuksissa. Sakkomenettelyssä rikosta ei käsitellä tuomioistuimessa, vaan rikoksesta ja tapauksesta riippuen poliisi tai syyttäjä määrää rikesakon tai sakkorangaistuksen.

Törkeät rattijuopumukset käsitellään jatkossakin tuomioistuimessa, samoin kuin sellaiset rattijuopumukset, jotka saattavat johtaa vankeusrangaistukseen.

Uudistuksen myötä poliisi määrää ajokiellon sen jälkeen, kun liikennerikos on ratkaistu joko sakkomenettelyssä tai tuomioistuimessa. Lisäksi ajokieltomenettelyä uudistetaan muun muassa siten, että poliisi voi kuulla kuljettajaa jo tapahtumapaikalla. Poliisin ajokieltopäätökseen voi vaatia oikaisua ja sen jälkeen valittaa hallinto-oikeuteen.

Sakkomenettelyyn liittyvää suostumusta koskevaa sääntelyä kevennetään. Uudistuksen tultua voimaan on riittävää, että rikoksesta epäilty luopuu oikeudestaan suulliseen käsittelyyn ja suostuu asian ratkaisemiseen sakkomenettelyssä. Hänen ei enää ole välttämätöntä tunnustaa tekoa tai ilmoittaa hyväksyvänsä seuraamusta, jotta asia voitaisiin käsitellä sakkomenettelyssä. Suostumusta koskevien muutosten vastapainoksi rikoksesta epäillyn henkilön oikeusturvaa vahvistetaan niin, että hän voi valittaa käräjäoikeuteen ilman valitusperusteiden rajaamista.

Sakkomenettelyn käytön laajentaminen nopeuttaa rikosasioiden käsittelyä ja parantaa siten oikeuden saatavuutta. Sakkomenettelyn laajentamisen tavoitteena on mahdollistaa tuomioistuinten keskittyminen ydintehtäviinsä. Ajokieltopäätösten keskittämisellä poliisille selkeytetään ajokiellon määräämisjärjestelmää.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva, puh. 0295 150 176, sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun