Hyppää sisältöön
Media

Rikesakkoihin korotus 1. syyskuuta alkaen

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 20.8.2015 13.43
Tiedote

Rikesakkoja korotetaan 1. syyskuuta 2015 alkaen. Tänään annetun valtioneuvoston asetuksen mukaan kaikki rikesakon rahamäärät nousevat kaksinkertaisiksi lukuun ottamatta korkeinta 115 euron rikesakkoa, joka korotetaan 200 euroon. Tätä korkeampi rikesakon määrä edellyttäisi lain muuttamista.
 

Rikesakko on euromäärältään kiinteä, päiväsakkoa lievempi varallisuusrangaistus, jonka määrää pääsääntöisesti poliisi. Pienin rikesakko on jatkossa 20 euroa ja suurin 200 euroa. Rikesakkoja annetaan vuosittain noin 300 000, suurin osa liikennerikkomuksista ja ennen kaikkea ylinopeuksista.

Esimerkiksi tiellä, jolla suurin sallittu nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa, voidaan jatkossa määrätä moottoriajoneuvon kuljettajalle 170 euron rikesakko enintään 15 km/h ylinopeudesta. Suuremmasta eli 16-20 km/h:n ylinopeudesta voidaan määrätä 200 euron rikesakko. Jos suurin sallittu nopeus alueella on yli 60 kilometriä tunnissa, rikesakot vastaavan suuruisista ylinopeuksista ovat 140 euroa ja 200 euroa.

Rikesakkoja määrätään yleisesti myös järjestyslain tai alkoholilain rikkomisesta. Esimerkiksi yleisellä paikalla virtsaamisesta tai alkoholijuoman hallussapidosta alle 18-vuotiaana voidaan syyskuun alusta lähtien määrätä 40 euron rikesakko.

Rikesakkojen korottaminen vaikuttaa myös päiväsakkoihin. Ylinopeudesta määrättävän päiväsakon vähin kokonaisrahamäärä nousee syyskuun alusta yhtä suureksi kuin suurin rikesakko eli 200 euroon. Muutos on tarpeen, jottei ylinopeudesta määrättävä, tuloihin perustuva päiväsakkorangaistus voisi muodostua pienemmäksi kuin kiinteämääräinen rikesakko.

Rikesakkojen rahamääriin on tehty tasokorotus viimeksi vuonna 1999 ja ansiotason nousu puoltaa rikesakkojen korottamista. Sakkoja korotetaan kuitenkin enemmän kuin mihin ansiotason nousu antaisi aihetta. Korotus on osa hallituksen päättämiä julkisen talouden välttämättömiä sopeutustoimia. Jos rikesakkojen määrä ei vähene nyt tehtävien korotusten myötä, valtion rikesakkotulojen arvioidaan kasvavan nykyisestä 20 miljoonasta eurosta noin 40 miljoonaan euroon vuodessa.

Sakkojen korotuksia tulossa lisää

Syyskuussa voimaan tulevan korotuksen lisäksi valtiovarainministeriö on esittänyt budjettiesityksessään, että rikesakot kolminkertaistettaisiin. Tätä ehdotusta käsitellään myöhemmin osana valtion talousarvion valmistelua.

Hallitusohjelman mukaisesti jatkossa on tarkoitus valmistella esitys myös päiväsakkojen korottamisesta. Päiväsakkoja määrätään muun muassa suurista ylinopeuksista ja muista sakolla rangaistavista rikoksista. Sakon määrään vaikuttavat teon moitittavuus ja tuomitun tulot.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Ville Hinkkanen, puh. 02951 50165, sähköposti: [email protected]

Jari Lindström
Sivun alkuun