Hyppää sisältöön
Media

Rikosasioiden käsittelyn kehittäminen jatkuu uudessa työryhmässä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 11.10.2022 14.56
Uutinen

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän arvioimaan keinoja esitutkinnan ja rikosprosessin sujuvoittamiseksi. Työryhmä valmistelee kehittämisehdotukset, joilla vastattaisiin erityisesti lain käytännön soveltamistilanteissa ilmenneisiin puutteisiin ja haasteisiin.

Tavoite rikosten käsittelyaikojen nopeuttamisesta sisältyy pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan. Keväällä mietintönsä jättänyt oikeusministeriön työryhmä arvioi keinoja tehostaa rikosprosessia ja esitutkintalain muutostarpeita. Osa sen ehdotuksista on etenemässä syyskaudella hallituksen esityksinä eduskuntaan.

Uusi työryhmä arvioi toimia, joilla voitaisiin erityisesti käytännön soveltamistilanteiden kannalta edelleen sujuvoittaa rikosasioiden käsittelyä niin esitutkintavaiheessa, syyteharkinnassa kuin tuomioistuinkäsittelyssäkin. Työryhmän tulee tarkastella myös niitä vaiheita ja toimia, joita olisi käsittelyn nopeuttamiseksi mahdollista karsia tai tehostaa asianosaisten oikeusturvan kuitenkaan vaarantumatta. Keinoja tehostaa viranomaisten välistä yhteistyötä tulee arvioida erityisesti esitutkintayhteistyön osalta. Ehdotuksista laaditaan muistio.

Työryhmän toimikausi jatkuu ensi vuoden maaliskuun loppuun.

Lisätietoja: työryhmän puheenjohtaja, neuvotteleva virkamies Miia Ljungqvist, p. 0295 150 112, [email protected]
 

Sivun alkuun