Hyppää sisältöön
Media

Rikosprosessin sujuvoittamiseen on keinoja

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 5.5.2023 11.29
Tiedote

Oikeusministeriön työryhmä esittää useita kehittämisehdotuksia rikosprosessin sujuvoittamiseksi. Työryhmän muistio on nyt lausuntokierroksella.

Työryhmä on arvioinut toimia, joilla voitaisiin sujuvoittaa rikosasioiden käsittelyä erityisesti käytännön toimijoiden näkökulmasta niin esitutkintavaiheessa, syyteharkinnassa kuin tuomioistuinkäsittelyssäkin. Muistiossa kuvataan rikosprosessiketjun viranomaisten toimintaympäristöä, toiminnassa ilmenneitä haasteita sekä rikosprosessin uudistamisen tarpeita ja lähtökohtia.

Muistiossa esitetään rikosprosessin sujuvoittamiseksi ja kokonaiskäsittelyaikojen lyhentämiseksi erilaisia keinoja. Ehdotukset koskevat muun muassa syyteneuvottelua ja sakkomenettelyä, rikosilmoituksen kirjaamista, esitutkintaa ja sitä edeltäviä toimia, rikosasioiden kevennettyjä menettelyjä, rikosasioiden sovittelua, kirjallista menettelyä, rikosasioiden valmistelua, tuomioistuinten kokoonpanoja sekä korkeimman oikeuden ennakkoratkaisuja koskevia menettelyjä. Työryhmä esittää myös digitalisaatioon liittyviä kehittämisehdotuksia osana toiminnan tehostamista. 

Muistiota ja sen pohjalta saatuja lausuntoja voidaan käyttää poliittisen päätöksenteon tukena asian jatkovalmistelussa.

Lausunnon muistioon voi jättää 31.8.2023 saakka lausuntopalvelussa

Lisätietoja: 
työryhmän puheenjohtaja, neuvotteleva virkamies Miia Ljungqvist, p. 0295 150 112, [email protected]

Rikosprosessin sujuvoittaminen: Työryhmän muistio

Sivun alkuun