Hyppää sisältöön
Media

Sähköinen kiinteistökauppa mahdolliseksi marraskuussa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 25.4.2013 11.03
Tiedote -

Sähköinen asiointi tulee marraskuusta lähtien mahdolliseksi myös kiinteistökaupoissa ja muissa kiinteistöihin liittyvissä oikeustoimissa. Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen sähköistä kiinteistön kauppaa, panttausta ja kirjaamismenettelyä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta.

Lain sisältö on hyväksytty jo aiemmin, mutta voimaantulo jäi odottamaan sähköisten asiointijärjestelmien valmistumista. Esityksessä ehdotetaan, että pääosa säännöksistä tulee voimaan marraskuun alusta. Osa säännöksistä tulisi kuitenkin voimaan vasta maaliskuun alusta 2015.

Suurin osa kiinteistöjen luovutuksista voitaisiin marraskuun alusta lähtien tehdä sähköisesti Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä asiointijärjestelmässä. Myös kiinnityshakemukset voitaisiin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta tehdä sähköisesti ja ottaa käyttöön sähköiset panttikirjat.

Kiinteistön kauppa tehtäisiin sähköisellä lomakkeella, johon saadaan haettua tietoja lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä ja muista viranomaisrekistereistä. Kiinteistön luovutustiedot siirrettäisiin viranomaisten rekistereihin suoraan sähköisestä kauppakirjasta. Samalla lainhuuto eli kiinteistön uuden omistajan merkitseminen rekisteriin tulisi vireille ilman eri hakemusta.

Nykyisin kaupanvahvistajan on vahvistettava kiinteistön kauppa kaikkien kauppakirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Sähköisessä kiinteistökaupassa ei kaupanvahvistajaa enää tarvita. Uudistus säästää osapuolten kustannuksia. Pankeille ja muille luotonantajille tulee pitkällä tähtäimellä sähköisten panttikirjojen käyttöönotosta merkittäviä kustannussäästöjä, kun vakuuksien hallinta helpottuu.

Tietojärjestelmä voi viranomaisrekisterien ja tunnistamismenetelmien avulla valvoa muun muassa osapuolten henkilöllisyyden todentamista, kauppakirjan sisällön riittävyyttä ja siihen merkittyjen tietojen oikeellisuutta. Tunnistuspalveluna voidaan käyttää esimerkiksi pankkien verkkopankkipalveluja.

Myös perinteisiä toimintatapoja ja paperisia asiakirjoja voidaan edelleen käyttää.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Pekka Pulkkinen, puh. 02951 50224, sähköposti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun