Hyppää sisältöön
Media

Sakon muuntorangaistuksen käyttöä laajennetaan 2021 alkaen

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 28.3.2019 13.39
Tiedote

Sakon muuntorangaistuksen käyttöä laajennetaan. Toistuvasti samankaltaisiin rikkomuksiin syyllistyneen henkilön sakkorikos on jatkossa käsiteltävä tuomioistuinmenettelyssä. Uudistus tulee voimaan 1.1.2021, kun poliisin ja oikeushallinnon tietojärjestelmäuudistukset valmistuvat.

Jos poliisi tai syyttäjä on määrännyt henkilölle vuoden sisällä tehtyjen samankaltaisten tekojen perusteella vähintään kuusi sakkorangaistusta, seitsemäs rikkomus käsitellään tuomioistuimessa. Tällöin sakko on mahdollista muuntaa vankeudeksi, jos sitä ei saada perityksi.

Päiväsakon muuntosuhdetta muutetaan siten, että neljä maksamatonta päiväsakkoa vastaa yhtä päivää vankeutta. Tällä hetkellä kolme päiväsakkoa vastaa yhtä päivää vankeutta. Muuntorangaistuksen enimmäispituus alennetaan 60 päivästä 40 päivään vankeutta.

Hyväksyessään lainmuutokset eduskunta edellytti muun muassa, että hallitus selvittää mahdollisuudet kehittää ja laajentaa muuntorangaistukseen tuomittujen sijoittamista ulkopuoliseen laitokseen päihdehuoltoon.

Muutokset on tarkoitus vahvistaa tasavallan presidentin esittelyssä huomenna perjantaina.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Mirja Salonen, puh. 0295 150 019, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/paatokset

Sivun alkuun