Hyppää sisältöön
Media

Seksuaalirikoslaki muuttui – viestintäkampanja ohjaa tietopaketin ääreen

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 23.1.2023 11.05
Tiedote

Rikoslain seksuaalirikossäännökset muuttuivat merkittävästi vuodenvaihteessa. Lakiuudistus vahvistaa jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa. Oikeusministeriö viestii lainmuutoksesta laajalla kampanjalla, joka näkyy ulkomainoksissa ympäri maata ja useissa verkkopalveluissa.

Viestintäkampanjan tavoite on varmistaa, että mahdollisimman moni Suomessa asuva henkilö tietää seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksesta. Tärkein muutos on, että raiskauksen määritelmä perustuu nyt suostumukseen. Kampanja ohjaa tutustumaan keskeisiin lainmuutoksiin Seksuaalirikoslaki.fi-sivulla. Tietopaketti antaa vastauksia useisiin käytännönläheisiin kysymyksiin.

Seksuaalirikoslainsäädännön muutoksesta viestiminen sisältyy hallituksen naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelmaan 2020–2023, josta kampanja rahoitetaan. Lisäksi eduskunta edellytti ponnessaan vuonna 2022, että kansalaisia tiedotetaan tehokkaasti ja kattavasti rikoslain 20 luvun kokonaisuudistuksesta.

Kampanja keskittyy vapaaehtoisuuden ilmaisuun

Viestintäkampanja painottaa seksuaalirikoksia koskevan lain muuttumista suostumusperusteiseksi. Kampanjan viestejä ovat: ”Ei lupaa, ei seksiä”, ”Ei lupaa, ei kuvaa” ja ”Ei lupaa, ei lääpitä”. Kampanja näkyy rautatieasemien mainostauluilla sekä erilaisissa verkkopalveluissa. Erityinen kohderyhmä on nuoret aikuiset.

Sekä viestintäkampanja että verkkosivun tietopaketti on toteutettu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lähiaikoina tietopaketti julkaistaan oikeusministeriön sivuilla myös pohjoissaameksi sekä venäjäksi, viroksi, arabiaksi, somaliksi ja farsiksi. Jälkimmäiset ovat englannin ohella yleisimpiä Suomessa puhuttuja vieraita kieliä.

Lisätietoja:

Kampanja:
viestintäjohtaja Katja Huumo, p. 0295 150 113, [email protected]

Rikoslain muutokset:
osastopäällikkö Ville Hinkkanen, p. 0295 150 165, [email protected]

Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelma ja kampanja:
neuvotteleva virkamies Elina Ruuskanen, p. 0295 150 418, [email protected] 

Seksuaalirikoslaki.fi
 

Sivun alkuun