Hyppää sisältöön
Media

Lagstiftningen om sexualbrott förnyades – kampanj hänvisar till information på webben

justitieministeriet
Utgivningsdatum 23.1.2023 11.05
Pressmeddelande

Strafflagens bestämmelser om sexualbrott ändrades avsevärt vid årsskiftet. Lagändringen stärker vars och ens sexuella självbestämmanderätt och skyddet av den personliga integriteten. Justitieministeriet informerar om lagändringen i en omfattande kampanj som syns både på webben och i utomhusreklamer runt om i landet.

Syftet med informationskampanjen är att säkerställa att så många som möjligt känner till reformen av lagstiftningen om sexualbrott i Finland. Den viktigaste ändringen är att definitionen av våldtäkt numera baserar sig på samtycke. Kampanjen hänvisar till webbplatsen Sexualbrottslagen.fi, som innehåller information om de viktigaste lagändringarna. Informationspaketet på webben ger svar på flera praktiska frågor.

Att informera om ändringar i lagstiftningen om sexualbrott är en av åtgärderna i regeringens program för bekämpning av våld mot kvinnor 2020–2023, och informationskampanjen finansieras med medel från programmet. Dessutom förutsatte riksdagen i sin kläm 2022 att allmänheten ska få effektiv och heltäckande information om totalreformen av 20 kap. i strafflagen.

Uttryckt frivillighet i fokus för kampanjen

Informationskampanjen betonar att den nya lagstiftningen om sexualbrott baserar sig på samtycke. Budskapen i kampanjen är ”Utan lov, inget sex”, ”Utan lov, inga bilder” och ”Utan lov, inte röra”. Kampanjen kommer att synas i reklamskyltar på järnvägsstationer och i olika webbtjänster. Kampanjen riktar sig särskilt till unga vuxna.

Både kampanjmaterialet och informationspaketet på webben har producerats på finska, svenska och engelska. Inom kort kommer informationspaketet att publiceras på justitieministeriets webbplats även på nordsamiska och på de vanligaste främmande språken som talas i Finland utöver engelska: ryska, estniska, arabiska, somaliska och persiska.

Ytterligare information:

Kampanj:
Katja Huumo, kommunikationsdirektör, tfn 0295 150 113, [email protected]

Ändringar av strafflagen:
Ville Hinkkanen, avdelningschef, tfn 0295 150 165, [email protected]

Program för bekämpning av våld mot kvinnor och kampanj:
Elina Ruuskanen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 150 418, [email protected] 

Sexualbrottslagen.fi
 

Sivun alkuun