Hyppää sisältöön
Media

Selvitys: Järjestelmään jääneistä rikostuomioista 40 vanhentunut, joukossa ei vankeustuomioita

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 11.9.2019 18.19
Tiedote

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on saanut tänään 11. syyskuuta Oikeusrekisterikeskuksen (ORK) päälliköltä Ritva-Liisa Raatikaiselta tilannetiedon selvityksestä, joka koskee rikosasioiden täytäntöönpanossa ilmenneitä ongelmia.

Ongelmat liittyvät Rikostuomiosovellukseen (RITU), jonka kautta tieto tuomioiden täytäntöönpanosta liikkuu käräjäoikeuksista eteenpäin Rikosseuraamuslaitokselle ja Oikeusrekisterikeskukselle. Vuosina 2013–2019 ainakin 579 tuomiota on jäänyt lähettämättä eteenpäin.

Oikeusrekisterikeskus on käynyt läpi kaikki avoimet asiat. Vanhentuneita tuomioita, joita ei voida panna enää täytäntöön, on löytynyt yhteensä 40 kappaletta. Ne jakautuvat seuraavasti:

  • sakkotuomioita 29 kappaletta, joiden yhteismäärä on 11 340 euroa
  • yksi nuorisorangaistus (4 kk), jota ei olisi suoritettu vankilassa
  • 10 korvaustuomiota, joiden yhteismäärä on 7 987,92 euroa

Yksikään vankeustuomio ei ole vanhentunut.

Eniten viivästyneet ja siten vanhentumisriskissä olleet asiat on jo lähetetty eteenpäin täytäntöönpanoa varten. Lisää vanhentuneita asioita ei siis enää tule. Käräjäoikeudet huolehtivat loppujen viivästyneiden asioiden jakelusta lähipäivien kuluessa yksitellen siten, että kaikki asiat tulevat asianmukaisesti toimitettua täytäntöönpanoon.

- On hyvä, että tilannekuva on selvinnyt näin nopeasti. Nyt meillä on tarkka kuva ongelman laajuudesta, joka onneksi oli pelättyä pienempi. Minulle on luvattu, että kaikki täytäntöönpanoa vaille olevat tuomiot viedään eteenpäin tehokkaasti. Tällaista tietokatkoa tuomioiden täytäntöönpanossa ei saa enää tapahtua, ministeri Henriksson painottaa. 

Selvityksessä ei ole saatu viitteitä tietojärjestelmävirheestä. Tämänhetkisillä tiedoilla kysymys on siten käyttäjien vastuulla olevasta virheestä.

Oikeusministeriön alaisena toimiva Oikeusrekisterikeskus (ORK) selvitti heille tilitettyjä maksuja (sakkoja), jolloin siellä huomattiin, että mukana oli myös sakkoja, joista ei löytynyt tuomioita järjestelmästä. Ongelmia on ollut vuodesta 2013 lähtien.

Lisätietoja:

kansliapäällikkö Pekka Timonen, p. 029 515 0010, pekka.v.timonen(at)om.fi, (Huom. ei tavoitettavissa tänään 11.9. kello 18–20)

Sivun alkuun