Hyppää sisältöön
Media

Sukupuoliyhteydestä puolustuskyvyttömän kanssa kovemmat rangaistukset kesäkuun alusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 12.5.2011 10.40
Tiedote -

Kesäkuun alusta rikoslaki muuttuu niin, että raiskausrikoksiksi määritetään kaikki teot, joissa rikoksentekijä on sukupuoliyhteydessä uhrin kanssa käyttämällä hyväkseen tämän puolustuskyvyttömyyttä. Raiskauksiksi katsotaan myös tilanteet, joissa uhri itse on aiheuttanut oman puolustuskyvyttömyytensä. Merkitystä ei ole sillä, onko puolustuskyvyttömyys tilapäistä tai pysyvää. Näissä tapauksissa vähimmäisrangaistus nousee 14 päivästä yhteen vuoteen vankeutta eikä teosta voida enää tuomita sakkoja.

Tarkoitus on, että tasavallan presidentti vahvistaa rikoslain muutokset perjantaina tulemaan voimaan 1. kesäkuuta.

Nykyisin sukupuoliyhteys puolustuskyvyttömän henkilön kanssa määritetään raiskaukseksi ainoastaan, jos tekijä on jollakin aktiivisella teolla saattanut uhrinsa tähän tilaan. Hän on voinut antaa uhrille esimerkiksi unilääkettä, alkoholia tai muuta huumaavaa ainetta.
Jos uhri sen sijaan on puolustuskyvytön muusta syystä, esimerkiksi nautittuaan liikaa alkoholia, tekijä tuomitaan nykyisin raiskauksen sijasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Rangaistus on tällöin sakkoa tai vankeutta vähintään 14 vuorokautta ja enintään neljä vuotta. Rangaistus raiskauksesta on vähintään yksi vuosi ja enintään kuusi vuotta vankeutta.

Myös muussa kuin raiskausrikoksessa, jossa tekijä pakottaa uhrin seksuaaliseen tekoon, tekijä joutuu rangaistusvastuuseen riippumatta siitä, mikä on uhrin puolustuskyvyttömyyden syy. Tällöinkään ei ole merkitystä sillä, onko puolustuskyvyttömyys tilapäistä tai pysyvää. Rangaistus pakottamisesta seksuaaliseen tekoon on sakkoa tai vankeutta vähintään 14 vuorokautta ja enintään kolme vuotta.

Oikeuspoliittisessa tutkimuslaitoksessa on valmistumassa selvitys raiskausrikosten rangaistuskäytännöstä. Selvityksen valmistuttua arvioidaan, onko tarvetta mahdolliselle laajemmalle raiskausrikossäädösten uudistamiselle.

Lisätietoja
lainsäädäntösihteeri Mirja Salonen, puh. 09 1606 7675, sähköposti: [email protected]

Tuija Brax
Sivun alkuun