Hyppää sisältöön
Media

Tekoäly avuksi henkilötietojen poistamiseen viranomaisten päätöksistä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 25.2.2019 11.05
Uutinen

Lähivuosina viranomaisten päätöksistä voidaan Suomessa poistaa henkilötietoja automaattisen anonymisoinnin työkalun avulla. Tarkoituksena on parantaa aineistojen sähköistä saatavuutta esimerkiksi päätöksenteossa ja tutkimuksessa.

Anonymisointia varten kehitettävän työkalun toiminta perustuu kieliteknologian ja tekoälyn hyödyntämiseen. Anonymisoinnin tukena on toinen sovellus, joka pystyy kuvailemaan asiakirjojen sisältöjä. Sovellukset toteutetaan oikeusministeriön johtamassa Anoppi-hankkeessa vuosina 2019-2020.

Hankkeessa keskitytään sovellusten tuotteistamiseen ja käyttöönottoon tuomioistuinratkaisujen anonymisoinnissa. Tuotettavat sovellukset perustuvat avoimeen lähdekoodiin ja niitä voidaan jatkossa hyödyntää laajemminkin.

Sovellusten avulla voidaan merkittävästi lisätä henkilötietoja sisältäneiden aineistojen saatavuutta ja hyödynnettävyyttä esimerkiksi päätöksenteon tukena ja tutkimuskäytössä. Sovellusten käyttöönotto lisää hallinnon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

Hankkeessa tuotteistettavien sovellusten demoja esitellään 26.-27.2.2019 järjestettävän Euroopan neuvoston tekoälykonferenssin "Governing the Game Changer" oheistapahtumassa "AI in Action".

Mukana Anoppi-hankkeessa ovat oikeusministeriön lisäksi Helsingin yliopiston HELDIG-keskus, Aalto-yliopisto ja Edita Publishing Oy.

Lisätietoja: kehittämispäällikkö Aki Hietanen, oikeusministeriö, puh. 02951 50510, sähköposti: [email protected]

projektipäällikkö Saara Packalén, oikeusministeriö, puh. 02951 50073, sähköposti: [email protected]

[email protected]

Anoppi-hanke

Sivun alkuun