Hyppää sisältöön
Media

Tietoa rikoksen uhreille useilla eri kielillä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 15.6.2017 11.35 | Julkaistu suomeksi 2.8.2017 klo 11.59
Tiedote

Rikoksen uhreille tarkoitetut esitteet on päivitetty ja niiden kieliversioita on lisätty oikeus.fi-sivuille. Esitteet sisältävät hyödyllistä tietoa uhreille ja heidän läheisilleen.

Jos joudut rikoksen uhriksi

Jos joudut rikoksen uhriksi -esitteessä kerrotaan, miten tulee menetellä, jos on joutunut rikoksen uhriksi. Uhrille käytännön oppaaksi tarkoitetussa esitteessä käydään läpi rikosasian käsittelyn eri vaiheet.

Esite on saatavilla seuraavilla kielillä: suomi, selkosuomi, ruotsi, selkoruotsi, pohjoissaame, englanti, venäjä, viro, somali ja arabia.

Esite ja sen eri kieliversiot löytyvät sivustolta Oikeus.fi

Esite on julkaistu myös suomalaisella viittomakielellä. Viittomakieliset videot löytyvät oikeusministeriön YouTube-kanavalta: https://www.youtube.com/playlist?list=PLBOD3s07Ie2wMR6gz9UHl8iiJe_S-E7Nm

Tietoa rikoksen uhrin oikeuksista

Tietoa rikoksen uhrin oikeuksista -esitteeseen on koottu asioita, joista uhrilla on oikeus saada viranomaisilta tietoa. Esitteessä kerrotaan muun muassa uhrien tukipalveluista, oikeudellisesta avusta, mahdollisuudesta saada suojelua, korvausten hakemisesta, oikeudesta tulkkaukseen ja asiakirjojen käännöksiin sekä rikosasioiden sovittelusta.

Tulostettava esite on tarkoitettu jaettavaksi rikoksen uhreille ja etenkin poliisin ja muiden esitutkintaviranomaisten tiedottamisen tueksi. Esitettä voivat käyttää myös oikeusviranomaiset, uhrien tukipalvelut ja muut uhreja kohtaavat tahot.

Esite on saatavilla seuraavilla kielillä: suomi, selkosuomi, ruotsi, pohjoissaame, englanti, viro, venäjä, sorani, arabia ja somali. Selkoruotsiksi esite julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

Esite ja eri kieliversiot löytyvät sivustolta Oikeus.fi

Lapsi rikoksen uhrina

Lapsi rikoksen uhrina -opas on tarkoitettu vanhemmille ja huoltajille, joiden lapsen epäillään joutuneen väkivalta- tai seksuaalirikoksen uhriksi. Oppaassa on tietoa rikosprosessin eri vaiheista ja siitä, miten vanhempi tai huoltaja voi parhaiten olla lapsensa tukena.

Opas sisältää perustiedot käytännön järjestelyistä rikostutkinnan ja oikeudenkäynnin aikana. Oppaassa käydään läpi tavallisimpia vanhempien mieltä askarruttavia asioita ja kerrotaan, mistä voi saada apua ja tukea.

Opas on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi sivustolta Oikeus.fi

Oppaasta on lisäksi tehty painettu esite, joka sisältää tiivistetysti oppaassa esitetyt asiat. Painettua esitettä voi tilata oikeusministeriöstä, ks. Lisätietoja-kohta.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Elina Ruuskanen, puh. 02951 50418, sähköposti: [email protected]

Tiedotteeseen päivitetty linkkejä 25.8.2021 ja 13.11.2023.

Sivun alkuun