Hyppää sisältöön
Media

Tuomioistuinmaksuja korotetaan lähemmäksi asioiden käsittelyn kustannuksia

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 10.12.2015 14.12
Tiedote

Tuomioistuinmaksuja korotetaan 1.1.2016 alkaen. Maksut nousevat lähemmäksi asioiden käsittelyn kustannuksia ja asioinnista tulee pääsääntöisesti maksullista.

Nykyisin ilmaiseksi käsiteltävistä asioista muuttuvat maksullisiksi muun muassa valitukset, jotka koskevat verotusta ja julkisia maksuja, kuten pysäköintivirhe- ja terveyskeskusmaksuja. Myös ulkomaalaislain mukaiset asiat muuttuvat maksullisiksi lukuun ottamatta turvapaikka-asioita.

Oikeudenkäyntimaksut nousevat asiasta ja tuomioistuimesta riippuen yleisesti 50 - 500 euroa, markkinaoikeudessa ja työtuomioistuimessa kuitenkin huomattavasti enemmän.

Esimerkiksi laajassa riita-asiassa oikeudenkäyntimaksu on vuoden 2016 alusta lähtien 500 euroa jokaisessa tuomioistuinasteessa. Lähestymiskieltoasiassa maksu on 250 euroa, kun asia nykyisin on maksuton. Maksua ei kuitenkaan peritä, jos lähestymiskielto määrätään. Rikostuomiota koskevassa valitusasiassa maksu on 250 euroa. Hallinto-oikeudessa oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa 500 euroa.

Tuomioistuimet perivät asiakkailta oikeudenkäyntimaksujen lisäksi hakemusmaksuja. Myös hakemusmaksuja korotetaan lähelle asioiden käsittelyn kustannuksia. Esimerkiksi avioeron ensimmäisen vaiheen hakemusmaksu nousee vuoden 2016 alussa 200 euroon, kun se nyt on 100 euroa. Hakemusmaksuista säädetään lähiaikoina annettavalla oikeusministeriön asetuksella.

Vähävarainen vapautuu edelleen tuomioistuinmaksuista. Jos henkilölle on myönnetty oikeusapua, hänen ei tarvitse maksaa tuomioistuinmaksua. Jatkossakaan maksuja ei peritä perustoimeentuloa eikä sosiaali- ja terveyspalveluja koskevissa valituksissa.

Lisätiedot:
hallitussihteeri Satu-Maaria Natunen, puh. 02951 50456,
osastopäällikkö Kari Kiesiläinen, puh. 02951 50138,
sähköposti: [email protected]

(pdf, 0.08 Mt)
Sivun alkuun