Hyppää sisältöön
Media

Tuotteita ja tekoälyä koskevia vastuusääntöjä uudistetaan EU:ssa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 10.11.2022 13.46
Tiedote

EU:ssa on ryhdytty uudistamaan tuotevastuuta ja tekoälyn hyödyntämiseen liittyviä vastuusääntöjä. Valtioneuvosto antoi tänään eduskunnalle Euroopan komission ehdotukset uudeksi tuotevastuudirektiiviksi sekä tekoälyvastuudirektiiviksi.

Uudella tuotevastuudirektiivillä ajantasaistetaan säännöt, jotka koskevat muun muassa valmistajan vastuuta viallisten tuotteiden aiheuttamista vahingoista. Uudistuksen tarkoituksena on varmistaa korkeatasoinen kuluttajansuoja sekä tasapuoliset toimintaedellytykset ja oikeusvarmuus yrityksille.

Tekoälyvastuudirektiivillä puolestaan helpotetaan korvauksen saamista tekoälyn käytöstä johtuvista vahingoista. Tavoitteena on, että tällaisten vahinkojen uhrit saisivat saman tasoisen suojan kuin tuotteiden aiheuttamien vahinkojen uhrit yleensä. Lisäksi tavoitteena on vähentää tekoälyä kehittävien tai käyttävien yritysten oikeudellista epävarmuutta niille mahdollisesti aiheutuvasta vastuusta.

Valtioneuvosto suhtautuu ehdotuksiin pääosin myönteisesti. Direktiiviehdotuksia koskevissa neuvotteluissa on kuitenkin vielä selvitettävä muun muassa jakelupalvelujen tarjoajien ja verkkoalustojen vastuun asianmukaisuutta ja laajuutta. Lisäksi valtioneuvoston mukaan on selvitettävä ehdotettujen ja kansallisten menettelysääntöjen yhteensopivuus. 

Lisäksi molempien direktiivien täytäntöönpanoaika tulisi valtioneuvoston mukaan olla kaksi vuotta. Valtioneuvosto pitää myös välttämättömänä, että direktiivien soveltamiseen tulee kuuden kuukauden siirtymäaikaa, jotta toimijat ja tuomioistuimet voivat valmistautua muutoksiin.

Lisätietoja: 
lainsäädäntöneuvos Riitta Haapasaari, p. 0295 150 139, [email protected]
lainsäädäntöneuvos Jussi Päivärinne, p. 0295 150 122, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun