Hyppää sisältöön
Media

Tupakointia vankiloissa rajoitetaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 17.11.2022 13.20
Tiedote

Hallitus esittää, että tupakointi kielletään vankiloiden sisätiloissa. Vangeille ja tutkintavangeille varattaisiin kuitenkin mahdollisuus tupakoida ulkotiloissa. Lisäksi tuettaisiin vankien ja tutkintavankien tupakoinnista vieroittautumista.

Tavoitteena on estää tupakoimattomille vangeille ja vankiloiden henkilökunnalle sellitupakoinnista aiheutuvat terveyshaitat. Esityksen mukaan tupakoinnin vähentäminen on toteutettava niin, että vangit saavat tarvitsemansa hoidon nikotiiniriippuvuudesta aiheutuviin vieroitusoireisiin. Vankiterveydenhuollon yksikkö ja Rikosseuraamuslaitos tarjoaisivat vangeille tukea tupakoinnin lopettamiseen.

Esitys täydentää vuonna 2020 annettua hallituksen esitystä vankien tupakoinnin rajoittamisesta. Perustuslakivaliokunta piti alkuperäisen esityksen ehdotusta tupakoinnin kieltämisestä kokonaan suljetuissa vankiloissa ongelmallisena.

Vuoden 2023 täydentävässä talousarvioesityksessä Rikosseuraamuslaitokselle ja Vankiterveydenhuollon yksikölle esitetään yhteensä noin 1,7 miljoonan euron rahoitusta vankien tupakoinnin valvontaan ja tupakoinnin lopettamisen tukitoimiin. Lait tulisivat voimaan ensi kesänä.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Juho Martikainen, puh. 0295 150 520, [email protected]

Valtioneuvoston päätökset
 

Sivun alkuun