Hyppää sisältöön
Media

Tupakointia vankiloissa rajoitetaan syksyllä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 2.2.2023 14.07
Tiedote

Tupakointi kielletään vankiloiden sisätiloissa syyskuusta alkaen. Vankien tupakointi ulkona on mahdollista rajoitetusti. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa vankeuslain ja tutkintavankeuslain muutokset huomenna perjantaina.

Suljetussa vankilassa vangille on annettava mahdollisuus tupakoida vähintään kerran päivässä ulkoilun aikana. Sama koskee tutkintavankeja. Avolaitoksessa vangille on annettava mahdollisuus tupakoida päivittäin ulkotiloissa niin usein kuin se on mahdollista vaarantamatta vankilan muuta toimintaa tai vankilan järjestystä ja turvallisuutta.

Samalla tuetaan vankien ja tutkintavankien tupakoinnista vieroittautumista. Vangilla ja tutkintavangilla on oikeus lääketieteellisten tarpeidensa mukaiseen hoitoon tupakoinnista vieroittautumiseksi.

Lait tulevat voimaan 4. syyskuuta 2023.

Lainmuutokset hyväksyessään eduskunta edellytti, että hallitus seuraa tarkoin vankien ja tutkintavankien tupakoinnin järjestämiseen ja valvontaan sekä tupakoinnista vieroittautumisen tukitoimiin Rikosseuraamuslaitokselle ja Vankiterveydenhuollon yksikölle kohdennettujen resurssien riittävyyttä. Jos ne osoittautuvat riittämättömiksi, hallituksen on ryhdyttävä välittömiin toimiin resurssien lisäämiseksi.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Juho Martikainen, puh. 0295 150 520, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset 

Sivun alkuun