Hyppää sisältöön
Media

Turvapaikka-asioiden käsittely korkeimmassa hallinto-oikeudessa tehostuu

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 10.12.2015 14.15
Tiedote
Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisukokoonpano turvapaikkaa ja muuta kansainvälistä suojelua koskevissa valituslupa-asioissa supistuu ensi vuoden alusta. Tuomioistuin voi jatkossa päättää valitusluvan myöntämisestä kokoonpanossa, johon kuuluu aiemman kolmen tuomarin sijasta kaksi tuomaria. Jos nämä eivät ole ratkaisusta yksimielisiä, asia siirtyy kolmijäsenisen tai laajemman kokoonpanon ratkaistavaksi.
Tasavallan presidentti vahvistaa lainmuutoksen voimaantulon perjantaina 11.12.

Uutta säännöstä sovelletaan kaikissa niissä turvapaikka-asioissa, jotka ovat vireillä 1.1.2016 ja jotka ratkaistaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa siitä eteenpäin.

Turvapaikkaa koskevasta Maahanmuuttoviraston päätöksestä voi valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen ja sen ratkaisusta edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mikäli korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Jos valituslupaa ei myönnetä, asian käsittely päättyy ja muutoksenhaun kohteena oleva hallinto-oikeuden ratkaisu jää pysyväksi. Jos valituslupa myönnetään, asia käsitellään normaaliin tapaan korkeimman hallinto-oikeuden istunnossa, johon yleensä kuuluu viisi tuomaria.

Lisätietoja:
hankejohtaja Petri Saukko, puh. 050 520 9311, ja
hallitusneuvos Heikki Liljeroos, puh. 02951 50428
sähköposti:[email protected]

Sivun alkuun