Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä uudistamaan vaalipiirijakoa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 5.10.2011 11.00
Tiedote -

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on valmistella ehdotus vaalipiirijaon uudistamiseksi pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelman linjausten mukaisesti.

Työryhmän tulee valmistella hallituksen esitys, jossa vaalipiirit olisivat nykytilanteeseen verrattuna tasaisemman suuruiset ja vaalien suhteellisuus toteutuisi selvästi nykyistä paremmin. Manner-Suomessa olisi 12 vaalipiiriä. Itä-Suomen vaalipiirit järjestettäisiin uudelleen. Vaalipiirien uudelleenjärjestäminen voitaisiin tehdä myös jakamalla nykyisiä vaalipiirejä. Vaalien laskentatapa ei muutu, vaan vaalitulos lasketaan edelleen d'Hondtin menetelmällä.

Suhteellisuus tarkoittaa, että jokainen puolue tai muu ryhmittymä saa sen määrän edustajia kuin sen vaaleissa saama äänimäärä suhteessa muihin ryhmittymiin edellyttää. Nykyisin pienissä vaalipiireissä kansanedustajanpaikkaan tarvitaan huomattavasti suurempi osuus äänistä kuin suuressa vaalipiirissä, mikä asettaa pienten ja suurten vaalipiirien äänestäjät eriarvoiseen asemaan.

Uudistuksen tulee olla voimassa vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Nyt asetettu työryhmä ei tee ehdotusta hallitusohjelmassa mainitusta perustuslain muuttamisesta siten, että vaalipiirejä olisi vähintään kuusi ja enintään 12. Tätä asiaa valmistelemaan oikeusministeriö asettaa myöhemmin erillisen parlamentaarisen valmisteluelimen.

Työryhmän ehdotuksen on määrä valmistua 31. joulukuuta 2011 mennessä.

Työryhmän puheenjohtaja on puoluesihteeri Taru Tujunen (Kansallinen Kokoomus). Jäsenet ovat puoluesihteeri Mikael Jungner (Suomen Sosialidemokraattinen puolue), puoluesihteeri Johan Johansson (Suomen ruotsalainen kansanpuolue), puoluesihteeri Asmo Maanselkä (Suomen Kristillisdemokraatit), puoluesihteeri Panu Laturi (Vihreä liitto) ja puoluesihteeri Sirpa Puhakka (Vasemmistoliitto). Asiantuntijoina ovat vaalijohtaja Arto Jääskeläinen (oikeusministeriö) ja ministeri Lauri Tarasti. Sihteereinä toimivat neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen (oikeusministeriö) ja tutkija Anne Rautiainen (oikeusministeriö).

Lisätietoja:
erityisavustaja Malin Brännkärr, puh. 09 1606 7520
sähköposti: [email protected]

Työryhmän asettamispäätös löytyy tiedotteesta verkkosivuilla www.om.fi

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun