Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä valmistelemaan nuoriso- ja jengirikollisuuden vastaisia toimia

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 4.9.2023 13.10
Tiedote

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan nuoriso- ja jengirikollisuuden vastaista toimenpideohjelmaa. Ohjelman tulee valmistua vuoden 2023 loppuun mennessä. Valtioneuvosto tekee toimenpideohjelmasta periaatepäätöksen.

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa nuoriso- ja jengirikollisuuden lisääntyminen tunnistetaan vakavaksi ongelmaksi. Nuoriso- ja jengirikollisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi hallitus toteuttaa laajan joukon sekä kovia että pehmeitä toimenpiteitä.

Juuri asetettu työryhmä suunnittelee hallitusohjelman mukaisten lainsäädännön kehittämistoimien toteuttamisen ja arvioi muut mahdolliset lainmuutostarpeet. Valmisteltava toimenpideohjelma tähtää tehokkaaseen nuoriso- ja jengirikollisuuden ennaltaehkäisyyn, rikoskierteen katkaisuun, rikosten selvittämiseen, rangaistusten kiristämiseen ja rikosvastuun toteutumiseen.

Työryhmä selvittää myös Ruotsin ja Tanskan vaikuttavia jengirikollisuuden ehkäisyn toimia ja niiden soveltumista Suomeen. Lisäksi työryhmä pohtii tehokkaita toimia muun muassa viranomaisten välisen tietojenvaihdon helpottamiseen sekä nuorten palveluihin ohjautumisen, seuraamusjärjestelmän, tutkimuksen ja alueellisen työn kehittämiseen.

Ohjelman valmistelussa otetaan huomioon aiemman rikoksentorjuntatyöryhmän tunnistamat aukkokohdat toistuvan ja vakavan nuorisorikollisuuden ehkäisyssä. Tämän työryhmän raportti julkaistiin heinäkuussa.

Työryhmän puheenjohtajana toimii osastopäällikkö Ville Hinkkanen oikeusministeriöstä. Jäseniä on useista ministeriöistä sekä poliisista ja Rikosseuraamuslaitoksesta.

Lisätietoja:
osastopäällikkö, ylijohtaja Ville Hinkkanen, p. 0295 150 165, [email protected]
erityisasiantuntija Saija Sambou, p. 0295 150 352, [email protected]

Rikoksentorjuntatyön tehostamista pohtineen työryhmän raportti

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio
Sivun alkuun