Hyppää sisältöön
Media

Valmiuslakiuudistus käynnistymässä, nykyiseen lakiin hybridiuhkia koskeva säädös

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2022 17.02
Tiedote

Valmiuslain laaja kokonaisuudistus on käynnistymässä huhtikuun alussa. Laki on tarkoitus kirjoittaa kokonaan uudestaan, mikä vie arviolta 3,5–4 vuotta. Lisäksi oikeusministeriössä on jo aloitettu nykyisen valmiuslain pikaiseen tarkistamiseen tähtäävä valmistelu. Sen lähtökohtana on laajasti tunnistettu tarve pystyä reagoimaan myös erilaisiin hybridiuhkiin, kuten rajaturvallisuuden vaarantumiseen tai tietoliikenteen ja tietojärjestelmien toimivuuden vakavaan vaarantamiseen.

- Tarkoituksena on lisätä valmiuslakiin kriittisen infrastruktuurin toimivuuteen, rajaturvallisuuteen ja vastaaviin yhteiskunnan toimintakykyä vaarantaviin tai heikentäviin uhkiin perustuva uusi poikkeusolomääritelmä sekä arvioida sitä varten tarvittavat valtuudet. Tavoitteena on mahdollisimman nopea valmisteluhanke, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson

Valmistelutyön haasteena on, että nykyiseen valmiuslakiin tarvitaan sen lähtökohdista poikkeava, uusi määritelmä poikkeusoloille. Uusi poikkeusolomääritelmä on voitava viedä lakiin perustuslaillisesti hyväksyttävällä tavalla ja se pidetään siksi mahdollisimman täsmällisenä ja tarkkarajaisena.

Lisätietoja:
ministeri Henrikssonin erityisavustaja Otto Andersson, p. 0295 150 121, [email protected]

Sivun alkuun