Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto irtisanoi valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 25.1.2018 13.21
Tiedote

Valtioneuvosto on tänään päättänyt irtisanoa valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen. Valtakunnansyyttäjä sai joulukuussa tuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta. Päätöksessä on arvioitu valtakunnansyyttäjä Nissisen toimintakykyä kaikissa tehtävissään ja sitä, kuinka tuomio vaikuttaa syyttäjälaitoksen toimintaedellytyksiin.

- Valtakunnansyyttäjän tehtävä on virka, jonka hoitamisessa voidaan edellyttää erityistä moitteettomuutta. Valtakunnansyyttäjän nauttima luottamus ja uskottavuus ovat keskeinen osa hänen toimintakykyään. Esimiesasemassa ja virastopäällikkönä häneen voidaan kohdistaa korkeampia vaatimuksia kuin virkamieheen yleensä, toteaa oikeusministeri Antti Häkkänen.

Valtioneuvoston päätöksen perusteluissa huomioidaan korkeimman oikeuden tuomio, jonka mukaan Nissisen menettely osoittaa merkittävää moitittavuutta. Teko on ollut tahallinen. Valtakunnansyyttäjällä on vaativa johtamis- ja lainkäyttötehtävä. Hän edustaa oikeusjärjestelmään keskeisesti kuuluvaa instituutiota, jolta edellytetään erityistä luotettavuutta. Valtioneuvosto katsoo, ettei Nissinen enää ole täysin toimintakykyinen hoitamaan kaikkia valtakunnansyyttäjälle kuuluvia tehtäviä.

Valtakunnansyyttäjän tulee pystyä johtamaan, kehittämään ja ohjaamaan syyttäjälaitoksen toimintaa kaikissa tilanteissa. Valtioneuvosto katsoo, että valtakunnansyyttäjän asemassa osittainenkin toimintakyvyn puute on syyttäjälaitoksen kannalta ongelmallinen. Sillä on välitön vaikutus koko oikeusjärjestelmän uskottavuuteen.

Valtioneuvoston irtisanomispäätöksestä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Valtakunnansyyttäjä Nissiselle maksetaan irtisanomisajan palkka.

Oikeusministeriö käynnistää pikaisesti valtakunnansyyttäjän viran hakuprosessin.

Lisätietoja: ylijohtaja Arto Kujala, puh. 02951 50408, sähköposti [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun