Hyppää sisältöön
Media

Yksityisten osakeyhtiöiden vähimmäispääomavaatimusta ehdotetaan poistettavaksi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 22.11.2018 13.24
Tiedote

Hallitus esittää osakeyhtiölakiin muutosta, joka poistaisi yksityisiltä osakeyhtiöiltä 2 500 euron vähimmäispääomavaatimuksen. Muutoksen tavoitteena on helpottaa yritystoiminnan aloittamista.

Ehdotuksen mukaan yksityisen osakeyhtiöiden lisäksi pääomavaatimus poistuisi myös asunto-osakeyhtiöiltä ja osuuskunnan rahastointivelvollisuudesta luovutaan.

Ehdotuksen tarkoituksena on helpottaa ammatin harjoittamista ja muuta mikro- ja pienyritystoimintaa ilman henkilökohtaista vastuuta. Muutos alentaisi kynnystä perustaa osakeyhtiömuotoinen yritys sen sijaan, että yrittäjä toimisi yksityisenä elinkeinonharjoittajana.

Lisäksi muutos helpottaisi yhtiön digitaalista ilmoittamista ja rekisteröinnin automatisointia sekä vahvistaisi muutenkin yritystoiminnan edellytyksiä.

- Uudistuksen tarkoituksena on kannustaa yrittäjyyteen. On tärkeää, että myös pienet yritykset voisivat hyödyntää osakeyhtiöillä olevia etuja. Jos yritys perustetaan heti osakeyhtiönä, on helpompi kerätä rahoitusta ja laajentaa, eikä riskiä kanneta itse. Tällöin yhtiömuotoa ei tarvitsisi vaihtaa jälkikäteen, oikeusministeri Antti Häkkänen sanoo.

Osakepääomavaatimuksen poisto koskisi noin 85 prosenttia perustettavista osakeyhtiöistä ja osaa niistä uuden yrityksen perustamista harkitsevista, joille toinen vaihtoehto on yritystoiminta toiminimellä. Lisäksi suuri osa olemassa olevista yksityisistä osakeyhtiöistä voisi halutessaan alentaa osakepääomaansa.

Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan ensi heinäkuussa.

Lisätiedot: lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen, puh. 02951 50074, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset 

Sivun alkuun