Hyppää sisältöön
Media

Äitiys- ja isyyslait yhdistyvät vanhemmuuslaiksi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 25.8.2022 13.48
Tiedote

Äitiys- ja isyyslait yhdistyvät vanhemmuuslaiksi ensi vuoden alussa. Vanhemmuus kirjataan edelleenkin joko isyytenä tai äitiytenä. Lapselle voidaan jatkossa vahvistaa toinen vanhempi aiempaa nopeammin silloin, kun lapsi on tunnustettu ennen lapsen syntymää. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa laki huomenna perjantaina. Uudistus on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa.

Uudistuksessa nykysääntelyn peruslähtökohdat säilyvät ennallaan, ja lapsella voi jatkossakin olla enimmillään vain kaksi oikeudellista vanhempaa.

Jatkossa lapsen tunnustamista ei voi enää perua tai kiistää 30 päivän kuluessa lapsen syntymästä, jos lapsi on tunnustettu ennen syntymää. Lapselle voidaan näissä tilanteissa vahvistaa toinen vanhempi heti lapsen syntymän jälkeen. Käytännössä tämä nopeuttaa esimerkiksi nimenantoa ja passin myöntämistä lapselle. Vanhemmat voivat halutessaan varmistaa lapsen vanhemmuuden isyystutkimusten avulla vielä kuuden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä, jos he yhdessä pyytävät selvittämistä tai sen hyväksyvät.

Lisäksi muutoksia tulee vanhemmuuden kumoamiseen tilanteissa, joissa kumoamisen määräaika on umpeutunut. Vanhemmuuden kumoamista hakevalla on jatkossa vuosi aikaa päättää kumoamiskanteen nostamisesta, kun syy kanteen nostamiselle on tullut ilmi. Nykyään kanne on nostettava viipymättä. Myös niin sanotun perheen ulkopuolisen henkilön oikeutta kumoamiskanteen nostamiseen laajennetaan ja sääntelyä lapsen oman mielipiteen selvittämisestä täsmennetään. 

Hedelmöityshoidoista annettu laki puolestaan uudistuu siten, että naispareille annetaan mahdollisuus valita hedelmöityshoitojen yhteydessä myös sellaisia siittiöitä, joiden luovuttaja on suostunut isyyden vahvistamiseen. Tällöin lapsen toiseksi vanhemmaksi vahvistetaan siittiöiden luovuttaja eikä synnyttäneen naisen kumppani.

Laki tulee voimaan ensi vuoden alussa.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Salla Silvola, p. 0295 150 314, [email protected]
erityisasiantuntija Joanna Grandell, p. 0295 150 220, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun