Hyppää sisältöön
Media

Arviomuistio pakkoavioliittojen mitätöinnistä lausunnolle

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 24.1.2020 11.47
Uutinen

Oikeusministeriössä on valmistunut arviomuistio pakkoavioliittojen mitätöinnistä ja ulkomaisten alaikäisavioliittojen tunnustamiseen liittyvistä sääntelytarpeista.

Arviomuistiossa on selvitetty sääntelyvaihtoehtoja, joilla pakottamalla solmittu avioliitto voitaisiin purkaa muutoin kuin normaalilla avioerolla.

Muistiossa ehdotetaan, että avioliittolakiin lisättäisiin uusi säännös pakottamalla solmitun avioliiton kumoamisesta. Avioliiton kumoamisen oikeudelliset vaikutukset olisivat muutoin samat kuin avioerossa, mutta siviilisääty palautuisi siihen, joka aviopuolisolla oli ennen pakkoavioliittoa. Arviomuistion mukaan tällainen sääntely olisi avioliittoon pakotetun kannalta parempi vaihtoehto pakkoavioliiton purkamiseen kuin avioliiton mitätöinti tai avioeron saaminen ilman harkinta-aikaa.

Arviomuistiossa on pohdittu myös ulkomailla alaikäisenä solmitun avioliiton tunnustamista koskevan sääntelyn muutostarpeita. Arviomuistion mukaan nykysääntelyä voitaisiin täsmentää niin, että ulkomailla alle 18-vuotiaana solmittu avioliitto tunnustetaan vain erityisestä syystä, jos toinen puolisoista on asunut avioliiton solmimishetkellä Suomessa.

Arviomuistion taustalla on pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmakirjaus pakkoavioliittojen mitätöinnin mahdollistamisesta. Pakkoavioliiton rangaistavuutta koskevan sääntelyn täsmentämistä selvitetään erikseen.

Arviomuistio on lähetetty lausuntokierrokselle, ja siitä voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 2.3.2020 saakka. 

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Outi Kemppainen, puh. 0295 150 260, [email protected] (paikalla 24.1. asti ja 3.2. alkaen)

Arviomuistio ja siihen liittyvä taustaselvitys löytyvät Lausuntopalvelusta.

Sivun alkuun