Hyppää sisältöön
Media

Hallitus ehdottaa automaattiset hallintopäätökset mahdollistavaa lainsäädäntöä

oikeusministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 19.9.2022 19.07
Tiedote

Hallitus esittää uutta lainsäädäntöä, joka mahdollistaisi automaattiset hallintopäätökset. Esitys automaattista päätöksentekoa koskevaksi hallinnon yleislainsäädännöksi on nyt lähetetty eduskuntaan.

Tavoitteena on mahdollistaa hallinnon automaattinen päätöksenteko siten, että erityisesti perustuslain ja hallintolain asettamat hyvää hallintoa, hallintoasian käsittelyä ja viranomaisten toiminnan lakisidonnaisuutta sekä virkavastuuta koskevat vaatimukset voidaan turvata.

Esityksessä ehdotetaan hallintolakiin sääntelyä, joka mahdollistaa hallintoasian ratkaisemisen automaattisesti siltä osin kuin ratkaiseminen ei edellytä kyseistä asiaa koskevaa tapauskohtaista harkintaa. Tiedonhallintalakiin ehdotetaan säännöksiä, joilla varmistettaisiin hyvän hallinnon periaatteiden, läpinäkyvyyden ja virkavastuun toteutuminen automaattisessa päätöksenteossa. Lisäksi esityksessä ehdotetaan digipalvelulakiin säännöstä, joka selkeyttäisi sitä, miten palveluautomaatiota voidaan käyttää viranomaisen neuvonnassa. Viranomaisille säädettäisiin myös velvollisuus tiedottaa sellaisista häiriötilanteista, jotka estävät tai uhkaavat estää viranomaisen tietoaineistojen saatavuuden. Uusi sääntely koskee myös julkista hallintotehtävää hoitavia yksityisiä toimijoita.

Tavoitteena on, että laki tulisi voimaan 1.1.2023.

Valtioneuvosto.fi/päätokset

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Niklas Vainio, oikeusministeriö, p. 0295 150 041, [email protected]
​​​​​​​neuvotteleva virkamies Antti Helin, valtiovarainministeriö, p. 0295 530 609, [email protected]

Sivun alkuun