Hyppää sisältöön
Media

Hallitus vetää pois eduskunnasta ILO 169 -sopimuksen ratifiointiesityksen

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 24.1.2019 14.24 | Julkaistu suomeksi 24.1.2019 klo 14.25
Tiedote

ILO 169 -sopimuksen ratifiointi ei etene tällä hallituskaudella. Valtioneuvosto antoi tänään eduskunnalle kirjelmän, jolla se peruu vuonna 2014 annetun hallituksen esityksen itsenäisten maiden alkuperäis- ja heimokansoja koskevan yleissopimuksen ratifioinnista. Hallituksen esitys on teknisesti vanhentunut johtuen muista lainsäädäntömuutoksista.

Sopimuksen ratifiointiesitys on ollut eduskunnan käsittelyssä vuodesta 2014, jolloin sitä ei ehditty käsitellä ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja. Hallituksen esitys on teknisesti vanhentunut muun muassa Metsähallitusta koskevien lainmuutosten takia. Koska perustuslakivaliokunta on jo antanut mietintönsä asiasta, ei hallituksen esitystä voi enää täydentää.

ILO 169 -sopimuksen ratifioiminen edellyttäisi uuden hallituksen esityksen valmistelua yhteistyössä saamelaiskäräjien kanssa. Käytännössä valmistelua ei ehditä tehdä tällä hallituskaudella. Oikeusministeriö on neuvotellut asiasta Saamelaiskäräjien kanssa.

Esityksen peruuttaminen ei sisällä kannanottoa siitä, ratifioidaanko sopimus myöhemmässä vaiheessa.

ILO 169 -sopimuksen ratifiointi, pohjoismainen saamelaissopimus ja saamelaiskäräjälain uudistaminen tulevat seuraavan hallituksen harkittavaksi.  

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Yrsa Nyman, puh. 02951 50293, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun