Hyppää sisältöön
Media

Kartoitus restoratiivisen oikeuden käytännöistä viharikoksissa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 21.9.2022 9.15
Uutinen

Oikeusministeriön uusi julkaisu kartoittaa restoratiivisen oikeuden käytäntöjä viharikoksiin puuttumisessa.

Kartoituksen tavoitteena on selvittää, millaisia restoratiivisen oikeuden käytäntöjä ja muita rikosprosessille rinnakkaisia toimintatapoja on käytössä eri maissa. Verkossa julkaistu kartoitus sisältää esimerkkejä restoratiivisen oikeuden käytännöistä viharikoksissa sekä Suomesta että kansainvälisesti.

Restoratiivisella eli korjaavalla oikeudella tarkoitetaan lähestymistapaa, jossa käsitellään vahinkoa tai sen riskiä sitouttamalla asianosaiset, esimerkiksi uhri ja rikoksentekijä, pääsemään yhteisymmärrykseen.

Kartoituksen perusteella jatkossa tarvitaan enemmän koulutusmahdollisuuksia sovittelijoille, jotta viharikosten erityispiirteet osataan ottaa huomioon. Lisäksi tiedonkeruuta viharikosten sovittelusta tulee kehittää lisätiedon saamiseksi vihamotiivin sisältämien tapausten määrästä ja laadusta.

Kartoitus on toteutettu osana oikeusministeriön koordinoimaa Osaavat-hanketta, jonka tavoitteena on tehostaa viharikosten ja häirinnän vastaista työtä. Raportti tukee tätä työtä tuomalla esiin restoratiivisen oikeuden menetelmiin liittyviä mahdollisuuksia ja haasteita. Osaavat-hanketta rahoittaa Euroopan komission Perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuus -ohjelma.

Kartoitus restoratiivisen oikeuden käytännöistä viharikoksissa

Lisätietoa: hankepäällikkö Milla Aaltonen, p. 0295 150 061, [email protected]

 

Sivun alkuun