Hyppää sisältöön
Media

Kuluttajansuojaviranomaisten toimivaltuudet laajenevat

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 9.7.2020 14.20
Tiedote

Kuluttajansuojaviranomaisten toimivaltuudet laajenevat 15. heinäkuuta. Lakimuutoksilla halutaan tehostaa kuluttajansuojalainsäädännön noudattamista ja parantaa valvonnan uskottavuutta. Tarkoituksena on myös vähentää rikkomuksista aiheutuvia vahinkoja kuluttajille ja elinkeinonharjoittajan kilpailijoille.

Tasavallan presidentti vahvisti lait tänään.

Uudistuksen taustalla on kuluttajansuojaviranomaisten yhteistyötä koskeva EU:n asetus, jota sovelletaan rajat ylittäviin kuluttajansuojarikkomuksiin jäsenvaltioissa. Samalla kuluttaja-asiamiehen keinot puuttua lainrikkomuksiin laajenevat yleisemminkin esimerkiksi kansallisissa valvonta-asioissa.

Jatkossa kuluttaja-asiamies voi osana valvontatehtäviään tehdä koeostoja, määrätä poikkeuksellisissa tapauksissa myös esimerkiksi verkkosivustoilla olevaa sisältöä poistettavaksi ja viime kädessä poistamaan verkkosivuston tai määrätä verkkotunnuksen poistettavaksi verkkotunnusrekisteristä. Lisäksi kuluttaja-asiamies voi hakea seuraamusmaksun määräämistä markkinaoikeudelta. 

Uudistus on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelmaa kuluttajansuojalainsäädännön noudattamisen tehostamisesta. 

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Katri Kummoinen, puh. 0295 150 266, [email protected] (tavoitettavissa 10.7. asti)

Valtioneuvoston päätökset
 

Sivun alkuun