Hyppää sisältöön
Media

Lakiluonnos uudesta Oikeuspalveluvirastosta nyt lausunnolla

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2021 12.37
Tiedote

Oikeusavun, yleisen edunvalvonnan sekä talous- ja velkaneuvonnan palvelut kootaan uuteen Oikeuspalveluvirastoon. Oikeusministeriö pyytää lausuntoja uutta virastoa koskevasta luonnoksesta hallituksen esitykseksi.

Uudistuksen tavoitteena on saada oikeusavun, edunvalvonnan sekä talous- ja velkaneuvonnan asiakkaille nykyistä yhtenäisemmät, laadukkaammat ja helpommin saavutettavat palvelut. 

Uuden viraston on tarkoitus hoitaa keskitetysti taloushallinnon, toiminnallisen ohjauksen ja henkilöstöhallinnon tehtävät, jotka nyt ovat hajautuneet kuudelle oikeusapu- ja edunvalvontapiirille sekä oikeusministeriölle. Järjestely mahdollistaa palvelujen tehokkaamman ja yhdenmukaisemman kehittämisen. 

Uudistus selkeyttää oikeusministeriön roolia, kun sillä nykyään olevat keskushallintotehtävät siirtyvät uudelle virastolle. Jatkossa ministeriön on tarkoitus hoitaa vain virastoa koskeva säädösvalmistelu ja strateginen johtaminen.

Asiakas saa jatkossakin avun oikeusaputoimistoista ja edunvalvontatoimistoista

Asiakkaat saavat myös jatkossa oikeusapua, talous- ja velkaneuvontaa sekä yleistä edunvalvontaa eri puolilla maata sijaitsevista toimistoista aivan kuten nytkin. Toimistojen toimipaikkoihin ei esitetä muutoksia. Myös uuden viraston hallinto- ja tukipalveluhenkilöstön on tarkoitus toimia monipaikkaisesti eri puolilla maata.

Oikeusaputoimistojen ja edunvalvontatoimistojen nykyiseen henkilökuntaan muutoksella ei ole merkittäviä vaikutuksia. Tällä hetkellä oikeusapu- ja edunvalvontapiireissä työskentelee noin 1 200 henkilöä. 

Lausuntoja voi antaa 4.2.2022 asti.

Lisätietoja: 
hallitusneuvos Maaria Rubanin, p. 0295 150 140, [email protected]

Sivun alkuun