Hyppää sisältöön
Media

Lapsenhuoltolakiin uudistuksia joulukuun alusta lukien

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 7.2.2019 13.37
Tiedote

Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeva laki uudistuu 1. joulukuuta 2019. Lakia muutetaan vastaamaan yhteiskunnassa tapahtuneita muutoksia, kuten perhetilanteiden monimuotoistumista.

Uudistuksen voimaantulo on tarkoitus vahvistaa tasavallan presidentin esittelyssä huomenna. Lainmuutokset edellyttävät täytäntöönpanotoimia, kuten muutoksia kuntien tietojärjestelmiin sekä viranomaisten kouluttamista.

Lapsenhuoltolain uudistuksella täsmennetään huoltajien velvollisuutta suojella lasta väkivallalta, vaalia lapselle läheisiä ihmissuhteita ja myötävaikuttaa tapaamisoikeuden toteutumiseen. Vuoroasuminen kirjataan lakiin ja lapselle voidaan vahvistaa oikeus tavata erityisen läheistä henkilöä. Lainsäädännöllä pyritään myös nykyistä tehokkaammin ehkäisemään vieraannuttamisesta tai muusta syystä johtuvia ongelmia tapaamisoikeuden toteutumisessa.

Lapsen huoltoon ja tapaamisoikeuteen liittyvien asioiden oikeuskäsittelyä nopeutetaan ja lapsen oikeutta osallistua häntä koskevien asioiden käsittelyyn parannetaan. Mahdollisuuksia sopia lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta sosiaaliviranomaisen vahvistamalla sopimuksella laajennetaan.

Hyväksyessään lapsenhuoltolain uudistusta koskevan hallituksen esityksen eduskunta edellytti muun muassa, että hallitus seuraa tarkoin uudistuksen toimeenpanoa ja vaikutuksia.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Outi Kemppainen, puh. 02951 50260, sähköposti: [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Hankesivu

Tiedote 20.6.2018: Lapsenhuoltolakiin tulossa lapsen asemaa parantavia uudistuksia

Sivun alkuun