Hyppää sisältöön
Media

Lasten ja nuorten Digiraati kiinnostaa — palvelua kehitetään edelleen helppokäyttöisemmäksi

oikeusministeriöopetus- ja kulttuuriministeriösosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 1.2.2023 13.15
Tiedote

Huhtikuussa 2022 pilottikäyttöön avatussa, lapsille ja nuorille suunnatussa Digiraati.fi-verkkopalvelussa on järjestetty jo parikymmentä raatia. Raatikeskustelujen aiheet ovat vaihdelleet hyvinvointialueiden strategiatyöstä ja turvallisuudesta mielenterveyteen, nuoriystävälliseen hallintoon sekä nuorisotyöhön ja -politiikkaan.

Lasten ja nuorten kuulemiseen kehitetyn Digiraadin piloteissa on koottu nuorten kokemuksia ja näkemyksiä erilaisista heitä koskettavista aiheista ja lisäksi kerätty palautetta Digiraati.fi-verkkopalvelun kehittämiseksi. Digiraatien avulla on onnistuttu tuomaan esiin myös haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja nuorten ääntä. 

Digiraadissa keskusteluja ovat järjestäneet ministeriöt, hyvinvointialueet ja kunnat sekä lasten ja nuorten parissa toimivat kansalaisjärjestöt. Raatikeskustelujen loppulausumia on viety eteenpäin päättäjille ja hyödynnetty monenlaisissa valmisteluprosesseissa.
 
Digiraati-pilottien järjestäjiltä ja raateihin osallistuneilta lapsilta ja nuorilta on saatu sekä kiitosta että runsaasti kehittämisehdotuksia. 
- Lapsille ja nuorille suunnatulle, turvalliselle ja luotettavalle osallistumisen alustalle on selkeä tarve, mutta sekä itse Digiraati.fi että se tapa, joilla keskusteluja siellä vedetään vaativat vielä paljon kehittämistyötä. Digiraadista pitää saada nykyistä helppokäyttöisempi, jotta lapset ja nuoret saadaan innostettua mukaan keskusteluihin, kertoo erityisasiantuntija Liisa Männistö oikeusministeriöstä.
 
Digiraadin kehittämistä jatketaan pilotoinnin ja käyttäjiltä saadun palautteen perusteella vuonna 2023. Tarkoitus on parantaa Digiraadin lapsiystävällisyyttä, käytettävyyttä, saavutettavuutta ja tietosuojaa. Kehitystyössä on mukana myös raateihin osallistuneita lapsia ja nuoria.

Digiraati on kehitetty yhteistyössä kansallisen lapsistrategian, opetus- ja kulttuuriministeriön, nuorisoalan osallisuuden osaamiskeskuksen, Suomen Punaisen Ristin ja Tampereen yliopiston ALL-YOUTH-tutkimushankkeen kanssa. Digiraadin kehittämiseen nykyistä lapsiystävällisemmäksi osallistuvat myös SOS-Lapsikylä ja Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla. Digiraati on yksi oikeusministeriön ylläpitämistä demokratiaverkkopalveluista, jotka löytyvät kootusti osoitteesta www.demokratia.fi

www.digiraati.fi

Digiraadin pilotoinnista kiinnostuneiden organisaatioiden yhteydenotot: [email protected]

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Liisa Männistö (OM), p. 0295 150 231, [email protected] 
ylitarkastaja Marja N. Pulkkinen (OKM), p. 0295 330 113, [email protected]
kansallisen lapsistrategian asiantuntija Laura Kuusio (STM), p. 0295 163 352, [email protected]

Sivun alkuun