Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Häkkänen: Euroopan neuvoston ihmisoikeusjärjestelmää pitää puolustaa erityisesti haasteellisina aikoina

Oikeusministeriö
7.6.2017 14.05
Tiedote

Oikeusministeri Antti Häkkänen tapasi tänään Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muižnieksin. Keskustelussa aiheina olivat tiedustelulainsäädäntö, Euroopan neuvoston ihmisoikeus- ja oikeusvaltiojärjestelmän toimivuus sekä ihmisoikeustilanne Euroopassa.

Ministeri Häkkänen korosti, että Euroopan neuvoston ihmisoikeusjärjestelmää pitää puolustaa erityisesti haasteellisina aikoina.

- Viime vuosina olemme todistaneet, että Euroopan neuvoston perusarvoja ja oikeudellisia velvoitteita on kyseenalaistettu yhä laajemmin. Suomi on toiminut etulinjassa lähes kaikissa Euroopan neuvostossa esiin nousseissa ajankohtaisissa ihmisoikeuskysymyksissä. Euroopan neuvoston sitovilla normeilla on luotu ainutkertainen ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta suojeleva ja valvova järjestelmä, Häkkänen totesi.

Keskustelussa läpikäytiin valmistelussa olevaa Suomen tiedustelulainsäädäntöä ja muiden Euroopan maiden käytännön kokemuksia. Häkkänen korosti, että turvallisuuden ja kansalaisten perustavanlaatuisten oikeuksien yhteensovittaminen vaatii tarkkaa punnintaa.

- Pohdimme valtuutettu Nils Muižnieksin kanssa tiedustelulainsäädännön ja perusoikeuksien välistä suhdetta. Erityisesti keskustelussa totesimme, että tiedustelulainsäädännön valvojaksi esitetylle tiedusteluvaltuutetulle tulee turvata riittävät resurssit valvontatehtävän hoitamista varten, Häkkänen totesi.

Keskustelussa käytiin läpi myös ajankohtaista maahanmuuttotilannetta sekä Suomen maahanmuuttopolitiikkaa koskevia lainsäädäntömuutoksia.

Euroopan neuvoston perustehtävä on ihmisoikeuksien, moniarvoisen demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen edistäminen. Suomi toimii Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajana marraskuusta 2018 toukokuuhun 2019. Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetun tehtävä on edistää ihmisoikeuksien toteutumista ja tietoisuutta ihmisoikeuksien kunnioittamisesta yleensä. Ihmisoikeusvaltuutetun toimisto on perustettu alun perin Suomen aloitteesta. Ihmisoikeusvaltuutettu on virallisesti vieraillut aiemmin Suomessa vuosina 2001 ja 2012.

Lisätietoja:
erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. +358 295 150 131

 
 
Antti Häkkänen
Sivun alkuun