Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Häkkänen: Lunastuslainsäädännön uudistaminen alkaa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 14.9.2017 13.13
Tiedote

Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan ympäristöalan sääntely on tulevina vuosina suurten murrosten edessä. Puhuessaan tänään Suomen ympäristöoikeustieteen seuran syyspäivillä Häkkänen korosti, että sääntelyn tulee vastata nykyistä paremmin yhteiskuntaa muuttaviin megatrendeihin, erityisesti kaupungistumiseen ja energiasektorin murrokseen.

Häkkänen nosti tärkeimmiksi ympäristöoikeuden sektorin uudistuksiksi tulevan maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen, maakuntauudistuksen ja oikeusministeriön vastuulla olevan lunastuslain uudistuksen. 

- Tulen käynnistämään lunastuslainsäädännön uudistamisen jatkovalmistelun lähiaikoina. Häkkänen korosti lunastuslain uudistamisen merkitystä maankäytön ja rakentamisen ohjauksen ja myös kansalaisen omaisuudensuojan kannalta. - Tällä hetkellä analysoin sitä, mihin suuntaan jatkovalmistelu ohjataan, totesi Häkkänen.

- Kyse on yhteiskunnallisesti merkittävästä hankkeesta niin yleisen asuntopolitiikan toimivuuden, kansalaisten ja yritysten perustuslaillisen omaisuudensuojan kuin myös kuntien harjoittaman maankäyttöön ja rakentamiseen liittyvien toimintojen kannalta. Erityinen huomio on suunnattava pakkolunastuksen ja perustuslain takaaman omaisuudensuojan väliseen jännitteeseen, painotti ministeri Häkkänen.

Hallintoa ja lupaprosesseja on nopeutettava ympäristöasioissa

Ministeri Häkkänen totesi puheessaan myös, että hallinnon keventäminen ja tarpeettoman sääntelyn purkaminen on ollut eräs hallituskauden keskeisiä tavoitteita. Vireillä olevien lainsäädäntöhankkeiden lisäksi ministeriöt ovat käyneet lävitse hallinnonalakohtaista sääntelyä tässä tarkoituksessa.

- Nykytekniikan mahdollistamien sähköisten asiointimahdollisuuksien ja asioiden käsittelyjärjestelmän käyttöönottaminen on tärkeä osa yleistä hallinnon kehittämistä. Lupapalveluiden sähköistäminen on edennyt lupaavasti ja lainsäädäntöä on tarkistettu sähköisten menettelymuotojen mahdollistamiseksi, ministeri totesi.

Lisätietoja: erityisavustaja Tapani Mäkinen, puh. 0295 160 209

Koko puhe

Antti Häkkänen
Sivun alkuun