Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Henriksson: Hallitus panostaa rikollisuuden ehkäisyyn

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 17.9.2019 19.56
Tiedote

Hallitus päätti tänään budjettiriihessä tehostaa rikollisuuden ehkäisyä 2,5 miljoonalla eurolla vuodessa seuraavan kolmen vuoden ajan. Tavoitteena on erityisesti vähentää uusintarikollisuutta.

- Panostamme erityisesti väkivalta- ja seksuaalirikoksista tuomittujen auttamiseen, jotta he eivät uusisi rikostaan. Uutta on se, että kuntoutusta voidaan järjestää myös jo vapautuneille. Jotta pystyttäisiin ehkäisemään rikosten uusimista, on tärkeää, että rangaistuksen kärsittyään ihminen voi saada tukea ja alkaa elää rikoksetonta elämää,  oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Hallitus panostaa myös rikosketjuun, jotta prosessi rikostutkinnasta tuomioistuinkäsittelyyn ja tuomioiden täytäntöönpanoon olisi mahdollisimman sujuva.

Rikosasioiden käsittelyyn sekä rangaistusten täytäntöönpanoon osoitetaan pysyvä noin 5 miljoonan euron lisämääräraha. Lisärahoitus on tarpeen rikosasioiden käsittelyketjun turvaamiseksi samalla kun poliisin toiminta laajenee.

Oikeudenkäynneissä näytön vastaanottamista keskitetään käräjäoikeuksiin niin, että todistelu taltioidaan mahdollisia muutoksenhakuasteiden käsittelyjä varten. Uudistuksen suunnitteluun ja rakentamiseen tulee vuosille 2020 ja 2021 yhteensä 4,5 miljoonan euron lisämääräraha.

Kansalliskielistrategiaan ja kielipoliittiseen ohjelmaan tulee 200 000 euron pysyvä lisärahoitus.

Vuonna 2020 valmistellaan vanhusasiainvaltuutetun toimiston perustamista, johon varataan 180 000 euroa. Vuodesta 2021 lukien osoitetaan vanhusasiainvaltuutetulle 500 000 euron vuotuinen lisämääräraha.

Lainvalmistelun parantamiseen valtioneuvostossa muun muassa perus- ja ihmisoikeusosaamisen osalta osoitetaan 600 000 euron pysyvä lisärahoitus.

Naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävän perustamiseen kohdistetaan 200 000 euroa.

Luvut ovat lopullisia vasta valtioneuvoston yleisistunnon jälkeen. Talousarvioesitys esitellään valtioneuvoston yleisistunnolle 7. lokakuuta.

Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Camilla Mäkinen, puh. 0295 150 119,

yksikönpäällikkö Miika Snellman, puh. 0295 150 126, sähköpostit: [email protected]

Valtion talousarvio 2020 - valtioneuvoston verkkosivut

Sivun alkuun