Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Henriksson ministerien ja saamelaiskäräjien puheenjohtajien tapaamisessa Ruotsissa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 18.1.2023 14.55
Tiedote

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson osallistui tänään saamelaisasioista vastaavien ministerien sekä saamelaiskäräjien puheenjohtajien kokoukseen Tukholmassa. Tapaamisen aiheita olivat muun muassa pohjoismainen saamelaissopimus sekä saamelaisiin kohdistuva vihapuhe ja rasismi.

- Olemme yhtä mieltä siitä, että on tärkeä jatkaa työtä Pohjoismaisen saamelaissopimuksen aikaansaamiseksi. Saamelaisiin kohdistuva vihapuhe on valitettavasti myös ajankohtainen aihe. Suomessa saamelaiskäräjälain pitkään jatkunut epäselvä tilanne on ollut vaikea erityisesti nuorille saamelaisille. Meillä on itsetutkiskelun paikka, jos monet nuoret kokevat lakiuudistuksesta käydyn keskustelun lähes traumatisoivana. On erittäin tärkeää, että eduskunta nyt hyväksyy saamelaiskäräjälain, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Henriksson lisäksi Tukholmassa järjestettyyn kokoukseen osallistuivat saamelaisasioista vastaavista ministeriöistä Ruotsin kulttuuriministeri Parisa Liljestrand ja Norjan kunta- ja alueministeriön valtiosihteeri Nancy Charlotte Porsanger Anti sekä saamelaiskäräjiltä puheenjohtaja Silje Karine Muotka Norjasta, II varapuheenjohtaja Leo Aikio Suomesta sekä käräjien hallituksen varapuheenjohtaja Stefan Mikaelsson Ruotsista.

Tapaamisessa keskusteltiin myös muun muassa saamenkielisten sisältöjen saatavuudesta digitaalisilla alustoilla sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksista arktisilla alueilla.
- Arktisen alueen väestö ja erityisesti alkuperäiskansat kokevat ensimmäisenä ilmastonmuutoksen vaikutukset. Kokouksessa korostettiin tiedonvaihdon merkitystä eri valtioiden kesken sekä nostettiin esille ilmastotoimien vaikutusten arvioinnin tärkeys juuri saamelaisalueilla, Henriksson lisää.

Tilaisuudessa jaettiin lisäksi pohjoismainen Saamen kielipalkinto Gollegiella. Palkinnon sai saamelainen kielentutkija ja poliitikko Ole Henrik Magga Norjan Koutokeinosta. Palkinto jaettiin tänä vuonna kymmenen kerran merkittävästä panostuksesta saamenkielen edistämiseen. 

Saamelaisasioiden yhteensovittamisesta Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa vastaavat ministerit ja näiden maiden saamelaiskäräjien puheenjohtajat ovat vuodesta 2000 alkaen kokoontuneet säännöllisesti yhteiseen kokoukseen käsittelemään sellaisia saamelaisasioita, joissa mailla on yhteinen intressi. Kokousten valmistelu kuuluu pohjoismaisen saamelaisasiain virkamieselimen tehtäviin. Pohjoismaisen saamelaisasioiden yhteistyön puheenjohtajuus siirtyi tässä kokouksessa Suomelle vuodeksi 2023.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Elina Vaara, p. 050 479 2721, [email protected]
valtiosihteeri Mikaela Nylander, p. 0295 150 110, [email protected]

Lue lisää Gollegiella-kielipalkinnosta 
om.fi/saamelaisasiat

Vinnare av Nordiskt samiskt språkpris - Gollegiella

Sivun alkuun